Search
Thursday 30 November 2023
  • :
  • :

Nigdje kao u Krajini: Na veličanstven način obilježen Dan Zlatnih ljiljana

.

Sanski Most domaćin je ovogodišnje centralne manifestacije obilježavanja 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana, u organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH.

U grad je stigao veliki broj delegacija i gostiju iz svih krajeva naše države, a u zgradi općine Sanski Most organiziran je prijem.

Upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na turbe generala Mehmeda Alagića, svečana akademija u Gradskoj dvorani, zatim šetnja ulicama grada, nakon čega je upriličeno polaganje cvijeća na Spomeniku oslobodiocima na Trgu ljiljana, te zajednički ručak i druženje.

Obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana u Sanskom Mostu pristustvovao je i pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Tom prilikom Terzo je odao počast poginulim borcima te naglasio njihovu hrabrost i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, a posebno naglasio da je 13 žena odlikovano ovim priznanjem.

– Drago mi je što danas iz Sanskog Mosta šaljemo poruku zajedništva i jedinstva u obilježavanju Dana ljiljana, Dana logoraša, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Danas smo svi ovdje s jednim zadatkom i ciljem, a to je – ne zaboraviti herojstvo svih onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela i svoju mladost za slobodu koju danas imamo. Svim dobitnicima ratnih priznanja još jednom čestitam Dan Zlatnih ljiljana. Posebno sjećanje, s dubokim poštovanjem, danas je na one koji su posthumno dobili odlikovanja – poručio je Terzo.

Tokom obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana, Terzo je prisustvovao svečanoj akademiji te položio cvijeće na Trg ljiljana i turbe generala Alagića u Fajtovcima.

Da je organizacija bila na visokom nivou svjedoče i snimci iz grada na devet rijeka.

izvor,,Oslobođenje.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.