Search
Thursday 9 July 2020
  • :
  • :

Mladu Cazinjanku, jedinu automehaničarku u Eupenu, nagradila belgijska kraljica

Mladu Cazinjanku, jedinu automehaničarku u Eupenu, nagradila belgijska kraljica - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

PRIČE U Belgiju se iz Cazina doselila davne 2004. godine

Cazinjanka Anela – Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u historiji belgijskog gradića Eupena. Za maturski rad na državnom nivou nagradu joj je uručila bivša belgijska kraljica Paula Rufo di Kalabria (Paola Ruffo di Calabria).

– Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri reguliranju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te reguliranje toplote, zatim uključivanje muzike itd – objasnila je Anela-Dženana.

Kontaktirali smo je nedavno da pitamo kako je prošao prijem i druženje sa belgijskom kraljicom.

– Prijem nagrade je bio divan, naravno da je čast biti u takvom okruženju, a naročito osvojiti prvo mjesto i primiti nagradu od kraljice. Nakon dodjele nagrade imala sam čast da razgovaram sa kraljicom. Razmijenile smo par riječi o mom radu, šta planiram u budućnosti i tako dalje – rekla je za naš portal ova mlada Cazinjanka.

  • Anela Merdanović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Anela Merdanović(Facebook)

Merdanović je radila u automehaničarskoj radionici koja je specijalizirana za automobile američke proizvodnje i BMW, dok je istovremeno nastavila školovanje za višeg automehaničara na Elektromehanici, smjer elektrotehnika, provodeći jednom sedmično pola dana u školi. I u školi je bila jedina djevojka zainteresirana za ovaj zanat.

– Što se tiče mog odabira u životu, još uvijek sam ostala pri istom. Samo što je ovaj put riječ o drugoj firmi. Pružila mi se prilika za bolje usavršavanje pa je nisam htjela propustiti – otkrila nam je Merdanović navodeći kako se još uvijek obrazuje i ima još dvije godine uključujući i ovu koju trenutno pohađa.

Kako nam je otkrila, posao ide uvijek na bolje. U Belgiju se iz Cazina doselila davne 2004. godine sa svojom porodicom. Za automobile je zainteresirana još od malih nogu kada je amidža prvi put provozao na motoru. Taj doživljaj joj je, kako nam je ranije rekla, bio fantastičan i od tada se javila ljubav prema motorima i ostalim dijelovima automobila. Od srednje škole se bavi poslom automehaničarke.

  • Merdanović voli i motore - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Merdanović voli i motore(Facebook)
Avaz. baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.