Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Majka se preudala i ostavila ih. Otac je rekao da se ne može brinuti o njima i otišao. Ovo je tužna priča Renate i njenog brata Eldina

U BiH se sve češće može čuti da roditelji napuštaju djecu, pa staranje o njima preuzimaju rođaci ili se stariji moraju brinuti o mlađoj braći i sestrama.

Maltretiranje očuha

Takav je i slučaj 18-godišnje Renate i osmogodišnjeg Eldina Suljića, sestre i brata koje su napustili njihovi biološki roditelji, pa trenutno borave u izbjegličkom naselju Mihatovići kod Tuzle.

Renata, koja se nedavno vratila iz Njemačke, priča da su se u Mihatoviće doselili 2010. godine, ali da su nakon razvoda njihovih roditelja živjeli s očuhom, koji ih je, kako tvrdi, konstantno maltretirao.

Dok je boravila u Njemačkoj, majka je braću Eldina i Renata ostavila kod oca. Ona je prije petnaestak dana bila primorana da se vrati u Mihatoviće. Smjestila se kod drugarice, a onda je njen otac Meho doveo brata Eldina i rekao da je bolestan i da se ne može starati o malom Eldinu.

– Rekao je: Uzmi brata, nahrani ga i brini se o njemu. Imam još jednog, starijeg brata, koji je ostao s ocem. On ima 16 godina i otac je rekao da, ako ništa, može od nekoga zatražiti da jede, a da se ja brinem o Eldinu, jer on ne može – plačući prepričava očeve riječi Renata.

Nakon takvih očevih riječi nije joj preostalo ništa drugo nego da zatraži ključeve apartmana u kojem su svojevremeno boravili. Kada je dobila ključeve i otvorila vrata, ugledala je šokantan prizor, jer u sobama skoro da ništa nije zatekla.

– Moja majka otišla je u Njemačku i dobila papire, ali je neposredno prije odlaska prodala sve što je bilo u apartmanu. Htjela je, kako pričaju komšije, prodati i prozore. Pokušala sam stupiti u kontakt s njom, ali nisam uspjela. Kasnije će me nazvati očuh, koji me grubo izvrijeđao, tako da sam cijeli dan preplakala – kaže Renata.

Ona i brat ostavljeni su bez ikakvih primanja, pa su se vratili u apartman u izbjegličkom naselju Mihatovići, iz kojeg je majka prodala sve što se moglo prodati, a ostavila im je samo dug za struju od 164 KM.

Odličan učenik

– Moj brat bio je odličan učenik, ali ne ide u školu jer nemamo novca. Nama treba pomoć da se moj brat iškoluje. Ja sam velika i znam da ga moram izvesti na pravi put, jer nema ko drugi. Nama treba pomoć dobrih ljudi kako bismo prebrodili ovu krizu – kaže Suljić

Renata Suljić objavila je broj žiroračuna na koji se može uplatiti pomoć za nju i brata. Račun je otvoren u NLB banci, a broj je: 106348669, dok je broj računa banke: 132-730-00000005-66.

Socijalni radnik u Udruženju „Zemlja djece“ iz Tuzle Adnan Drndić navodi da je dobro upućen u nevolju porodice Suljić.

– Otac je povjerio brigu o maloljetnom sinu mlađoj punoljetnici. Važno je istaći da je maloljetnik ostao bez zdravstvenog osiguranja, jer ne ide u školu. Posebno smo obazrivi u slučaju apela za pomoć, jer određena iskustva ukazuju na malverzacije i zloupotrebe. Imamo informacija da je u posljednje vrijeme iz Mihatovića poslano nekoliko apela, što ukazuje da to, po svoj prilici, postaje trend – kaže Drndić.

Trend odlazaka

On napominje da je majka, nakon što se preudala, u potpunosti zanemarila roditeljsku dužnost.

– Djeca su ostavljena ocu, da bi on jedno dijete ostavio kod sebe, a drugo odveo kod kćerke, koja se ne može sama brinuti o sebi. Veoma je osjetljiv slučaj i sve okolnosti trebaju se uzeti u obzir. No, ako govorimo o trendu odlazaka iz naše zemlje, onda su glavni uzroci nezaposlenost, nemogućnost ostvarivanja prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, pravo na obrazovanje – kaže Drndić.

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, za napuštanje djeteta predviđena je zatvorska kazna. Tako se u članu 220. navodi da će se „onaj ko napusti svoje nemoćno dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kazniti zatvorom od šest mjeseci do tri godine“.

Obaviješten Centar za socijalni rad

U Centru za socijalni rad Tuzla rečeno nam je da su otac Meho te Renata i Eldin pozvani na razgovor, poslije kojeg će, u skladu s nadležnostima, poduzeti odgovarajuće mjere.

– Očekujemo da će svi pozvani doći na razgovor. Ne možemo unaprijed donositi odluke dok ne saslušamo njihovu priču – rečeno nam je u Centru za socijalni rad Tuzla.

Ostavljaju i novorođenčad

I ranijih godina roditelji su zbog različitih životnih okolnosti ostavljali svoju djecu. Uglavnom su to bili razlozi finansijske prirode, ali i mnogi drugi. Tako je svojevremeno Elvira Karalić ostavila muža i dvoje maloljetne djece te s drugim muškarcem otišla da ratuje u Siriji. Dvije porodilje u prošloj godini napustile su UKC Tuzla ostavivši svoju novorođenčad koja su zbrinuta u Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Slučaj sestara iz Raževića

Život se surovo poigrao sa sestrama Belmom, Almom, Aminom i Amrom Leković iz Raževića na Pešteru. Njima je umro otac Nusret, a nedugo potom majka Rukija je bez pozdrava otišla i preudala se u susjedno selo. Slučaj je 2013. godine šokirao sve, jer je majka djecu ostavila bez igdje ičega. U pomoć su im pritekle komšije, a brigu o njima preuzeli su najbliži rođaci.

Autor: E. SKOKIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.