Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Od igre sa kamerom do promocije filma: Promocija filma ”Hamo kod dajdže Mehmeda” u Velikoj Kladuši

Od igre sa kamerom do promocije filma: Promocija filma ”Hamo kod dajdže Mehmeda” u Velikoj Kladuši

Da su Cazinjani vjerni njegovatelji i čuvari  bosanske tradicije i običaja, potvrđuje i sljedeća priča. Naime, Nurfik Keranović i Muhamed Macanović, iz Koprivne kod Cazina, zajedno sa još nekoliko svojih prijatelja, inače članova folklornih sekcija i kulturno – umjetničkih društava iz istoimenog pomenutog mjesta, često su kamerom pratili svoje  brojne nastupe te snimljene uradke objavljivali na internetu.


Iz tog hobija  i igre rodila se ideja  za snimanjem kratkog amaterskog  filma o starim bosanskim običajima, o tradiciji nekadašnjeg krajiškog načina  ašikovanja, mladalačkih nestašluka, rada i života uopšte. Upravo iz te ideje je i nastao film pod nazivom ”Hamo kod dajdže Mehmeda”, koji je finansiran vlastitim sredstvima i snimljen u amaterskoj režiji pomenutih Cazinjana. Film je sniman na više lokacija u mjestu Gornja Koprivna te u zaseoku Ponjevići.

Iako su, kako kažu, uvjerili se da snimanje  filma  nije baš jednostavan posao te da je bilo potrebno mnogo vremena, truda, strpljenja i volje da se sve  završi, ipak su zadovoljni  i ponosni što će imati  promociju svog uloženog truda, te krajiškoj publici predstaviti ono što su napravili.

Promocija  filma ”Hamo kod dajdže Mehmeda” održat će se u Velikoj Kladuši 6. maja 2017. godine, u općinskoj Vijećnici sa početkom u 19. sati. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

(cazindanas.com)

 
 
 
 
 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.