Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Hirurzi iz Slovenije na UKC-u Tuzla: Multidisciplinarno liječenje raka rektuma

Karcinom rektuma na području BiH i šire je u porastu i zahtijeva studiozno praćenje i najbolje metode liječenja

 

 

Na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla održan je stručni sastanak na temu Multidisciplinarno liječenje raka rektuma.

Sastanku su prisustvovali, pored domaćih stručnjaka, i eminentni stručnjaci iz Onkološkog instituta Iz Ljubljane.

Svoja predavanja su prezentovali dr.med.sci. Ibrahim Edhemović, dr.med.sc. Maja Mušić, prof.dr. Vanea Velenik i dr. med. sc. Milena Povšić Kerin, uz moderatora prof.dr. Med.sci. Samira Delibegovića, šefa Odjeljenja za koloteralnu hirurgiju Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla.
Direktor UKC-a Tuzla, doc.dr. Nešad Hotić, zahvalio je gostima iz Ljubljane iz klinike koja je lider u tretmanu ove bolesti, te je naglasio da je neophodno organizovati ovakve stručne skupove, gdje zajedno sa kolegama iz Ljubljane sustižemo najsavremenija znanja u Evropi. Značaj multidisciplinarnog liječenja onkoloških bolesnika, kontinuiranog usavršavanja zdravstvenih profesionalaca u znanju i vještinama daje korist ljekarima koji se educiraju, ali i pacijentima koji se liječe, u cilju benefita za pacijente.

– Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla je lider u hirurškom zbrinjavanju onkoloških i drugih pacijenata, te transplantacijske medicine u našem okruženju i šire, naglasio je Hotić.

Prema riječima načelnika Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla, prof.dr. Zijaha Rifatbegovića, karcinom rektuma na području BiH i šire je u porastu i zahtijeva studiozno praćenje i najbolje metode liječenja.

Karcinom rektuma je multidisciolinarna bolest koja zahtjeva multidisciplinarni pristup takvim pacijentima i timsko liječenje u sastavu onkologa, radiologa, hirurga, anesteziologa, interniste, patologa, te svih onih koji učestvuju u ranom liječenje bolesnika, pojasnio je prof. Rifatbegović.


– Ako se rak otkrije u ranom stadiju, svaki rak, pa i rak debelog crijeva i rektuma, ima bolju prognozu. Rak debelog crijeva je dodatno specifičan, zbog toga što se može u velikom broju slučajeva otkriti u fazi kada nije došlo do invazije malignih ćelija na tijelo. Kada se radi o vrlo ranom obliku raka, najbolji način za borbu protiv ove bolesti je intervencija, a to su pregledi stolice na krvarenje i endoskopija – kazao je dr. med. sci. Ibrahim Edhemović iz Onkološkog instituta Ljubljane.

Važnu ulogu u nastanku ove bolesti, pored genetske predispozicije, imaju životni stil, prehrambene navike pojedinca, visok sadržaj masnoća u hrani, produkti nastali djelovanjem enzima nekih crijevnih bakterija i drugi faktori razvoja bolesti, navode stručnjaci.

 
 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.