Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Za dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 62 osobe

Najmlađa žrtva, među do sada identificiranim, koji će biti ukopani na dženazi u Potočarima je Damir Suljić koji je imao samo 15 godina kada je ubijen u julu 1995.

U Identifikacionom centru u Tuzli u petak je identifikovano pet žrtava iz proteklog rata, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Riječ je tri žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom izvršenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, jednoj žrtvi ubijenoj tokom 1994. na području Bratunca i jednoj žrtvi stradaloj 1992. na području Republike Hrvatske”, pojasnila je Čengić.
Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su u proteklom periodu iz masovnih grobnica Kozluk, iz koje je 1999. godine ekshumirano 320 žrtava, masovne grobnice Kozluk, iz koje je 2015. ekshumirano 55 posmrtnih ostataka na području Zvornika, zatim masovne grobnice u mjestu Erdut na području Republike Hrvatske, i na površini terena na lokalitetima Bokčin Potok i Rahunjići na području Bratunca.

 Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize - Identifikovano još pet žrtava: Za dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 62 osobe
Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize/Foto: Miren ALJIĆ

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su identitet potvrdili i članovi njihovih obitelji.
Identificirani su: Ahmet (Alija) Hasanović, rođen 1932. u mjestu Kamenica općina Zvornik, Sabrija (Šećo) Šečić, rođen 1975. u Zvorniku, Edo (Nezir) Skeledžić, rođen 1930. u Srebrenici, Sabid (Mujo) Ibrahimović, rođen 1963. u mjestu Pobuđe općina Bratunac i Bajro (Osman) Jusić, rođen 1972. u mjestu Bajramovići općina Srebrenica.
Do sada su identificirane 62 žrtve genocida, koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Potočarima u Srebrenici.

Čengić je potvrdila da se među njima nalazi šest maloljetnika. Najmlađa žrtva, među do sada identificiranim, koji će biti ukopani na dženazi u Potočarima ove godine je Damir Suljić koji je imao samo 15 godina kada je ubijen u julu 1995.
“Među identificiranim žrtvama je i Đemila Mahmutović, koja je u trenutku smrti imala 33 godine i čiji bi posmrtni ostaci trebali biti ukopani na ovoj dženazi.
Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče-djevojčica Fatima Muhić i najstarija Šaha Izmirlićm rođena 1901. godine”, dodala je Čengić.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.