Search
Monday 20 May 2019
  • :
  • :

Hasan Keranović: U posjeti Udruženju žena “Kula” Ostrožac kod Cazina

 

Ponosno mi je drago što sam bio njihov musafir, što su me domaćinski dočekale i podržale moj volonterski rad i način očuvanja tradicije. U znak zahvalnosti za njihovu podršku mom radu uručio sam im prigodne darove, kao i zahvalnicu za buduću saradnju na polju tradicije i kulturne baštine – kazao je za naš portal zaljubljenik i čuvar kulturne baštine Hasan Keranović.

Od prije šest godina drevni grad Cazin bogatiji je za Udruženje žena “Kula” koji je brzo opravdao svoje postojanje i koji je s ponosom ponio naziv srednjovjekovog starog grada Ostrožac, prepoznatiljivog na svim turističkim razglednicama ovog dijela naše domovine. Lijepo to reče – za naš portal Izeta Toromanović, predsjednica udruženja “Kula” Ostrožac. Dodaje predsjednica Izeta, da smo, birali ljepši naziv udruženju nismo mogli izabrati. Nadaleko je naša Kula poznata i kao histrorijsko mjesto, a našim načinom rada nastojomo da sačuvati sve vrijednosti i kulture na ovim prostorima koje krasi ljepotica Una, koja simoblište i jednistvenu ljepotu naše Bosne i Hercegovine

 

 

 

Promovisanje Starog Grada Susretljiva predjednica veli kako od osnivanja udruženja do danas s ponosom mogu kazati kako su postigli rezultate na kojima im mogu pozavidjeti daleko i starija i poznatija udruženja. Predsjednica Izeta, mi ponosno nastavlja svoju priču – naš glavni cilj očuvanje kulturnog bogatstva i prenošenja istog na mlađe generacije, kao i promoviranje sve ljepote i tradicije općine i grada Cazina, zatim podizanje svijesti o očuvanju domaće radinosti ručnih radova, suvenira kroz izradu u vlastitoj radionici koja je veoma aktivna kao sekcija. Unaprijedili smo i upotpunili turističku ponude grada Cazina, ponajprije kroz promoviranje našeg Starog grada Ostrožac, u kojem priređujemo naše manifestacije, a poznato je kako se radi o zaštićenom spomeniku kulturno – istorijskog značaja za Grad Cazin i državu Bosnu i Hercegovinu – kazala je za naš portal predsjednica Udruženja žena “Kula” Ostrožac, Izeta Toromanović.

Vrijedna predsjednica ističe da udruženje broji preko 50 članica od kojih je oko 40 veoma aktivno i zastupljeno u svim aktivnostima udruženja. Nadalje kaže da imaju folklornu sekciju koja broji 22 članice, a pretežno su to žene starosne dobi 40-55 godina. Hvala ti Hasane, što se boriš i radiš volonterski na očuvanju tradicije, posebno ti hvala što si posjetio i naše udruženje “Kula” Ostrožac – kazala je predsjednica Izeta.

 

Ja ću i dalje da podržavam svakog, ko na bilo koji način daje svoj doprinos da se tradicija očuva od zaborava – kazao je na kraju naš vrijedni čuvar tradicije Hasan Keranović.

 

 

 

〈macanovici.net〉
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.