Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković o špekulacijama: Neregularnosti? Bilo je previše neobjašnjivih sudijskih odluka

Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković o špekulacijama: Neregularnosti? Bilo je previše neobjašnjivih sudijskih odluka

Pokušaj kupovine utakmice Metalleghe – Olimpic, incidenti na revanš-utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine na Pecari između Širokog Brijega i Sarajeva, kontinuirane greške sudija… a sve to začinjeno dešavanjima iz pretposljednjeg kola Lige za prvaka BiH nakon kojih su uslijedile najave odlaska predsjednika NSBiH Elvedina Begića, izvršnog direktora Sektora za sport Emira Pilava i predsjednika Komiteta za sudije i suđenje Ibrahima Hasanbegovića.

Razloga za zabrinutost zbog stanja našeg fudbala itekako ima, a oni pesimističniji čak će aktuelnu situaciju uporediti s onom od prije desetak-petnaest godina, kada smo čekali neku višu silu da nam sredi stvari. 

Viša sila ih je i sredila, tačnije suspenzija Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA), nakon čega je sve krenulo nabolje. I upravo zato postojeću situaciju možemo nazvati najvećim iskušenjem otkako je Savez počeo funkcionirati kako treba.

Konstantna borba

O svemu tome razgovarali smo s generalnim sekretarom NSBiH Jasminom Bakovićem. 

Gospodine Bakoviću, prvo jedno najobičnije pitanje, ima li krize u NSBiH?

– Ako bismo krizu definirali kao iznenadni prekid kontinuiranog razvoja, onda se ne može reći da postoji kriza u NSBiH. A ukoliko ona označava određenu tačku u funkcioniranju koja zahtijeva studioznu analizu i određene odluke rukovodstva, to je već druga stvar. 

Savez je u situaciji kada je uistinu potrebno izvršiti svestrane analize takmičenja i na osnovu toga donijeti odluke koje će unaprijediti razvojne procese. Narednih dana slijedi realizacija navedenog, u skladu sa propisima i procedurama, koje jasno definiraju hodogram aktivnosti.

Nakon pretposljednjeg kola Lige za prvaka Begić, Pilav i Hasanbegović najavili su odlaske, ali od tada se o tome više ni ne govori. Je li neko od njih zvanično ili pismeno najavio napuštanje Saveza?

– Niko nije zvanično najavio napuštanje funkcije. Bilo je raznih špekulacija i dezinformacija uzrokovanih nekim sudijskim odlukama. Predsjednik Begić, prema definiciji funkcije, nije nadležan za sudijska pitanja pa zašto bi, onda, bio odgovoran? Postoje organi i tijela koji rade svoj dio posla. Kolega Pilav i predsjednik Komiteta za suđenje Hasanbegović imaju određene funkcionalne kompetencije kada je riječ o problematici suđenja, ali je sistem postavljen tako da nijednu bitnu odluku ne donosi pojedinac. Analize koje slijede, dat će odgovore na sva otvorena pitanja. Šta će one pokazati, ostaje da vidimo.

Šta ako Begić zaista napusti Savez nakon svega urađenog do sada? Koliko bi to dodatno uzdrmalo NSBiH?

– Predsjednik Begić je znanjem i entuzijazmom dao neprocjenjiv doprinos u prevazilaženju ranijih kriznih situacija i vraćanju Saveza na mjesto koje mu pripada. Rezultati su vrlo vidljivi i mjerljivi i najbolje govore o tome. Njegove liderske sposobnosti prepoznali su i FIFA i UEFA. Naravno, predsjednik je u svemu podnio najveći teret i bio je izložen nevjerovatnoj kampanji oponenata, s kojom se nosio vrlo hrabro i dostojanstveno, donoseći mudre odluke. No, konstantna borba ostavi traga na zdravlje i privatni život. Upravo zbog toga, Begić je uzeo kratki predah i ništa drugo. Dakle, nema govora o njegovom odlasku. Uostalom, tek je započeo četverogodišnji mandat. 

U posljednjih nekoliko sedmica svašta se događalo, od pokušaja podmićivanja golmana Olimpica i finala Kupa BiH na Pecari pa do nepostojećeg penala za Zrinjski u Bijeljini. Kako ste Vi to sve doživjeli?

– Moramo biti realni i priznati da je u proljetnom dijelu sezone bilo mnogo više problematičnih situacija u odnosu na jesenji dio ili ranije sezone. Kada je usvojena odluka o modelu takmičenja za 12 klubova, bilo je jasno da nas očekuje mnogo agresivnija borba klubova za što bolje pozicije. Bili smo svjesni tog rizika, jer taj rizik, s druge strane, donosi i mnogo benefita i klubovima, i Savezu, i navijačima…  

Savez je poduzeo sve što je bilo moguće u konkretnim situacijama. Sudije su rigorozno kažnjene za nesporne propuste, Disciplinska komisija je sankcionirala prekršaje na revanš-meču finala Kupa u Širokom Brijegu, a u slučaju koji se odnosi na meč Metalleghe – Olimpic, tužioci Saveza su proveli istražni postupak i predmet je poslijeđen i nadležnom tužilaštvu.

Ispit zrelosti

Imate li povratne informacije iz Tužilastva o slučaju “Bandović”?

– Do sada nemamo povratnih informacija, ali imamo puno povjerenje u tijela za provođenje zakona na svim nivoima. 

Postojala je bojazan da će novi sistem takmičenja izazvati malo problema, ali da li je NSBiH bio spreman na ovakvu njihovu eskalaciju? I jesu li svi ovi slučajevi doveli do podjela u Savezu?

– Liga 12 s doigravanjem za prvaka i opstanak veliki je ispit zrelosti za Savez, klubove i sve one koji imaju određenu ulogu u takmičenju, a posebno službena lica. Neki od njih nisu položili taj ispit zrelosti. No, sigurno je da sve što se dešavalo, neće i ne može dovesti do podjela u Savezu. Nogometni savez BiH je suviše ozbiljna i dobro vođena organizacija da bi sebi dopustio bilo kakav luksuz. Problemi koji su uočeni, mogu biti samo iskustvo koje će poslužiti za nova, bolja sistemska rješenja.

Kako riješiti problem sudija i suđenja? U velikoj mjeri su obilježili sezonu u negativnom smislu.

– Evidentno je da pojedine sudije, koje su veoma bitan segment za integritet i regularnost takmičenja, nisu bile na visini zadatka. Nismo imali dovoljan broj kvalitetnih sudija, spremnih i sposobnih da podnesu pritisak koji nosi novi takmičarski model, sa znatno većim brojem derbija. 

Svi smo na početku sezone bili svjesni potencijalnih žarišta, ali se nije moglo pretpostaviti da će čak i najkvalitetnije sudije, internacionalci s FIFA-inim znakom, donositi pogrešne odluke na skoro svim stadionima, posebno kod procjene intenziteta prekršaja prilikom (ne)dosuđivanja kaznenih udaraca. Istina je, i oni su ljudi, odluke se donose u djeliću sekunde, ali zato postoje seminari, edukacija, selekcija… Tom segmentu će biti posvećeno više pažnje kako bi se profilirali najbolji kadrovi, kapacitirani da ponesu svoj dio tereta. 

Plašite li se da će se ovo sve negativno odraziti na reprezentaciju uoči kvalifikacionog susreta s Grčkom? Je li Savez preduzeo neke mjere po tom pitanju?

– Ne mislimo da će se dešavanja u prvenstvu odraziti na naše reprezentativce. Sve su to vrhunski profesionalci, koji će sigurno biti maksimalno motivirani da u Zenici prirede novu pobjedu i približe nas Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Naravno, razgovarat ćemo s njima, jer to uvijek činimo. Cilj nam je isti, samo su uloge drugačije. 

Neregularnost? Bilo je previše neobjašnjivih sudijskih odluka

Sve su glasnije priče da je prvenstvo neregularno. Ko će i kada dati ocjenu sezone?

– Za ocjenu regularnosti takmičenja nadležan je Izvršni odbor NSBiH, koji će na narednoj sjednici, na temelju analiza i izvještaja svih takmičarskih organa, utvrditi sve činjenice i donijeti odgovarajuće odluke. Ne treba prejudicirati sadržaj tih odluka, ali sam siguran da u Izvršnom odboru sjede referentni i iskusni nogometni radnici, spremni da stvari nazovu pravim imenom i da na adekvatan način odgovore svim izazovima. 

Ako pitate mene za regularnost prvenstva, smatram da je bilo previše neobjašnjivih sudijskih odluka, ali da su svi klubovi, manje ili više, osjetili na svojoj koži njihovu težinu i posljedice.

Možemo tražiti pomoć UEFA-e, ali za tim nema potrebe

Može li NSBiH tražiti pomoć ili intervenciju UEFA-e u nekim težim slučajevima? Jeste li to, možda, učinili sada?

– Uvijek postoji mogućnost da zatražimo intervenciju UEFA-e, ali sada to nismo učinili, jer mislimo da za tim nema potrebe. Nogometni savez BiH ima snage da prevaziđe trenutnu situaciju. Bude li ipak potrebno, neće biti problem da potražimo i dobijemo savjet u Nionu.

Stadioni kao poligon za ispoljavanje strasti

Širokom Brijegu je izrečena najrigoroznija kazna u historiji. Vaš komentar?

– Nažalost, stadioni su vrlo pogodni pologoni za ispoljavanje raznih strasti i svih oblika devijantnog ponašanja. U ovom slučaju, učinjeno je nekoliko ozbiljnih disciplinskih prekršaja, koji su doveli do prvostepene odluke, zasnovane na principu nulte tolerancije. Treba napomenuti da su u donošenju te odluke učestvovali svi članovi Disciplinske komisije, ali da odluka nije pravosnažna i da će u najavljenom žalbenom postupku konačnu odluku donijeti Apelaciona komisija. 

Lično sam se osjećao vrlo neugodno. Nisam očekivao da će se desiti ono što se desilo, pogotovo zato što na tom meču nije bilo navijača Sarajeva. Žao mi je što su veoma korektan doček gostiju od NK Široki Brijeg prije meča, kao i sportsko ponašanje aktera na terenu, ostali u sjeni nemilih događaja.

Autor: Muamer TANOVIĆ – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/295074/generalni-sekretar-nsbih-jasmin-bakovic-o-spekulacijama-neregularnosti-bilo-je-previse-neobjasnjivih-sudijskih-odluka#sthash.TK58Cd74.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.