Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Skandalozno: Grabar-Kitarović, Plenković i ostali pjevali “Herceg-Bosno, srce ponosno

Skandalozno: Grabar-Kitarović, Plenković i ostali pjevali “Herceg-Bosno, srce ponosno”

Na svečanom obilježavanju 26. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Hrvatske u dvorani “Vatroslav Lisinski” mogla se čuti i pjesma Marka Perkovića Thompsona “Lijepa li si” u kojem se spominje i tzv. Herceg-Bosna.

Stihove Thompsona pjevali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Skupu prisustvuju i generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

 
 

Haški tribunal osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje presude Žalbenog veća očekuje se u novembru 2017. godine.

(Izvor: N1info.com)

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.