Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Dokle će trajati farsa s pasošima

 

Dokle će trajati farsa s pasošima?
 

Već skoro dva mjeseca traje problem s izdavanjem pasoša, a zbog zastoja s nabavkom papira za njihovu izradu. Zbog toga najviše ispaštaju građani, koji pasoš ne dobiju ni u zakonski predviđenom roku od 30 dana nakon podnošenja zahtjeva.

Uprkos tome što su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), nakon 21. marta kada je na tenderu izabrana firma „Muehlbauer“, uvjeravali da pasoških knjižica ima dovoljno i da nema razloga za brigu, pokazalo se suprotno. Građani polako gube strpljenje i sve su ogorčeniji, ali i uposleni na šalterima gdje se podnose zahtjevi.

pasosi-guzve-2017

Povećan broj

Direktorica Uprave administracije i podrške Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS Sanja Petrović kazala nam je da se njihovi uposlenici trude udovoljiti građanima, ali da to ne ovisi mnogo o njima. 

– Do sada se nije prelazio zakonski rok za izdavanje pasoša, čak i kada je broj zahtjeva bio povećan. Čekalo se do 20 dana. Građane ne tješi činjenica da zastoj nije do nas. Pretpostavka je, tako su se i oglasili iz IDDEEA-e, da su čekanja zbog kasno potpisanog ugovora s „Muehlbauerom“. Cijeli april imali smo probleme s dugim čekanjima. Ne znamo šta reći ljudima kada im dokument ne bude gotovo u zakonskom roku – rekla je Petrović. 

Dodala je da im posebno teško pada kada izdavanje pasoša kasni đacima koji žele na ekskurziju. 

– Pred šalterima se nerijetko vide i dječije suze. Ekskurzija se ne može ponoviti i sve činimo da im pomognemo – poručuje Petrović.

Problemi s izdavanjem pasoša u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona počeli su sa zahtjevima zaprimljenim nakon 1. maja. 

– Zapazili smo da putne isprave izdajemo sa zakašnjenjem od četiri do pet dana. Međutim, problem nije do nas. Uredno zaprimamo zahtjeve i isporučujemo isprave koje su gotove, ali očito je došlo do zastoja u agenciji IDDEEA – pojašnjava Nedžib Smajlović iz MUP-a.

Među onima koji na pasoš čekaju duže od mjesec je i Zeničanin Sinan Redžić, kojeg smo zatekli pored šaltera vidno razočaranog jer je uzalud došao po svoj dokument.

– Predao sam zahtjev 12. aprila. Prošlo je više od mjesec, ne znam šta se dešava. Već pet dana čekam, stojim u redu i uzalud dolazim – kaže on.

Prebacivanje loptice

S druge strane, iz  IDDEEA-e tvrde da čine dodatne napore kako bi kašnjenja u isporuci pasoša bila minimalna. Poručuju da u narednom periodu očekuju stabilizaciju cjelokupnog procesa koji je, naglašavaju, iz objektivnih razloga otežan. Prebacuju lopticu odgovornosti na kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, MUP-u RS i Javni registar Distrikta Brčko.

– Postupak izdavanja putnih isprava veoma je kompleksan i osim IDDEEA-e, uključuje i druge nadležne organe u BiH s različitih administrativnih nivoa. I dobavljaču pasoških knjižica potrebno je određeno vrijeme za nabavku repromaterijala – rekli su nam u Agenciji.

5.000 zahtjeva za tri mjeseca

Iz MUP-a ZDK napominju da ove godine bilježe veliki porast zahtjeva građana za izdavanje putnih isprava. Samo u prva tri mjeseca zaprimljeno je više od 5.000 zahtjeva, dok uobičajeni mjesečni prosjek iznosi 1.000.

– Tokom sezone godišnjih odmora, ekskurzija i blagdana, uvijek dolazi do povećanja potražnje za putnim ispravama – kazala nam je Željka Didak, viša stručna saradnica za odnose s javnošću
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.