Search
Monday 30 January 2023
  • :
  • :

Centar za kulturu i turizam Cazin postavlja solarne klupe

Centar za kulturu i turizam postavlja solarne klupe

Centar za kulturu i turizam Cazin najavio je realizaciju dva nova projekta. Zahvaljujući uspješnoj aplikaciji za sredstva iz ekoloških naknada Centar će nabaviti i postaviti nekoliko solarnih klupa.

“Centar za kulturu i turizam Cazin jedan je od 17 uspješnih aplikanata na javni poziv Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona za korištenje sredstava iz ekoloških naknada. Iskoristiće ih za kupovinu nekoliko solarnih klupa. Želimo da ih instaliramo na više lokacija, kako u blizini nacionalnih spomenika tako i na drugim lokacijama. Uz ekološku komponentu doprinjeće i jačanju turističkih potencijala”, kaže Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam.

Ovih dana počinje i realizacija seta obuka u okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu“ a u suradnji sa Centrom za edukaciju i istraživanje “Nahla”. Radi se o projektu obuke za inovativno turističko iskustvo u USK koji implementira Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” a cilj je doprinijeti unapređenju turističkog okruženja i stvaranju novih radnih mjesta u oblasti turizma. U okviru ovog projekta tokom januara 2023. predviđene su obuke: engleski za turizam, ugostiteljske vještine i higijenski standardi u ugostiteljskim objektima.

Projekat je itekako dobrodošao s obzirom na činjenicu da poslodavci u turističko-ugostiteljskom sektoru već osjećaju posljedice nedostatka obučenog kadra. Prema istraživanju USAID-a, u narednih 5-7 godina u BiH će se otvoriti 18.200 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok će deficit kvalificiranog kadra u istom periodu doseći 8.100 radnika.

Azra Bajrić

ckt cazin
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.