Search
Thursday 30 November 2023
  • :
  • :

Centar za kulturu i turizam Cazin postavlja solarne klupe

Centar za kulturu i turizam postavlja solarne klupe

Centar za kulturu i turizam Cazin najavio je realizaciju dva nova projekta. Zahvaljujući uspješnoj aplikaciji za sredstva iz ekoloških naknada Centar će nabaviti i postaviti nekoliko solarnih klupa.

“Centar za kulturu i turizam Cazin jedan je od 17 uspješnih aplikanata na javni poziv Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona za korištenje sredstava iz ekoloških naknada. Iskoristiće ih za kupovinu nekoliko solarnih klupa. Želimo da ih instaliramo na više lokacija, kako u blizini nacionalnih spomenika tako i na drugim lokacijama. Uz ekološku komponentu doprinjeće i jačanju turističkih potencijala”, kaže Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam.

Ovih dana počinje i realizacija seta obuka u okviru projekta “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu“ a u suradnji sa Centrom za edukaciju i istraživanje “Nahla”. Radi se o projektu obuke za inovativno turističko iskustvo u USK koji implementira Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” a cilj je doprinijeti unapređenju turističkog okruženja i stvaranju novih radnih mjesta u oblasti turizma. U okviru ovog projekta tokom januara 2023. predviđene su obuke: engleski za turizam, ugostiteljske vještine i higijenski standardi u ugostiteljskim objektima.

Projekat je itekako dobrodošao s obzirom na činjenicu da poslodavci u turističko-ugostiteljskom sektoru već osjećaju posljedice nedostatka obučenog kadra. Prema istraživanju USAID-a, u narednih 5-7 godina u BiH će se otvoriti 18.200 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok će deficit kvalificiranog kadra u istom periodu doseći 8.100 radnika.

Azra Bajrić

ckt cazin
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.