Search
Sunday 29 November 2020
  • :
  • :

Bez javnog okupljanja: Bajramski vatromet sutra u 22 sata pratite sa lokacija u okolici Cazina

Vatromet

S obzirom da je, prema posljednjim naredbama  Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, na snazi zabrana okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom prostoru, gotovo sve javne manifestacije u ovoj godini su otkazane. Tako ni ovog Bajrama u Cazinu neće biti održana tradicionalna proslava i veliko okupljanje koje se inače, održava noć uoči ovog velikog blagdana.  

Pa ipak, dobra vijest je da tradicija neće biti potpuno izostavljena. Veliki bajramski vatromet će biti upriličen u četvrtak, 30.jula, neposredno prije ezana za jaciju namaz, a građani će ga moći pratiti sa puno različitih lokacija u okolici Cazina. Naime, vatromet će sutra u 22 sata biti ispaljen  sa zidina Starog grada Cazin odnosno Gradske džamije, tako da će ga biti moguće pratiti iz gotovo svih gradskih naselja.

Dovoljno je da, prateći važeće mjere o sigurnosti zdravlja, pronađete odgovarajuće mjesto i uživate u obasjanom nebu u čast dolaska našeg najvećeg blagdana. To može biti terasa, dvorište, neka od uzvisina s pogledom na panoramu Cazina, kao i ulica s obzirom da šetnja nije zabranjena, ali je nužno poštivanje mjera o održavanju fizičke distance i nošenju maske onda kada je distanca od dva metra na otvorenom prostoru onemogućena.

Duh Bajrama, koji nam nalaže radost, međusobnu pažnju i zajedništvo obavezuje nas da dijelimo veselje, ali i čuvamo jedni druge. Zbog toga je važno da i ovaj Bajram dočekamo upravo u skladu s tim načelima. Svečano i u dobrom raspoloženju, ali prije svega odgovorno.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.