Search
Sunday 29 November 2020
  • :
  • :

Održan Info dan za mlade u Cazinu

Jj

U Cazinu je 29.07.2020.g. održan info dan na trgu ispred Doma Kulture Cazin sa ciljem informisanja mladih o njihovim pravima,i alatima koje im nudi Zakon o mladima FBiH. Najavljeno je i pokretanje Inicijative za formiranje Savjeta za mlade FBiH kao radnog tijela Vlade Federacije BiH. 

Druženje sa mladima u Cazinu je organizovalo Vijeće mladih Federacije BiH. Oni su kroz svoje ranije projekte ukazivali naproblem kršenja Zakona o mladima Federacije BiH, te nizak nivo informisanosti mladih o zakonskim mehanizmima koje ih štite i pružaju im osnovu da zahtjevaju promjenu u zajednici. Kažu da u svom radu konstantno nailaze na različite izazove u radu sa mladima – slabljenje lokalnih omladinskih organizacija, depopulacija stanovništva, nedovoljna podrške institucija vlasti, odlazak stanovništva, ali i unutrašnje migracije.

Kenan Kečanović, koordinator info dana u Cazinu nam je objasnio ideju za Inicijativu i šta ona znači za mlade u FederacijiBiH. „Pored kampanje informisanja, Vijeće mladih zagovara formiranje Savjeta za mlade FBiH. Zakonom o mladima je predviđen još 2010.g. kao međuresorno radno tijelo Vlade čiji je glavni zadatak koordinacija i usaglašavanje politike prema mladima te vršenje nadzora nad implementacijom Zakona o mladima. Kada se ono formira, mladi će kroz svoje predstavnike činiti minimalno 50% ovog tijela. Pored mladih, u Savjetu za mlade aktivno će učestvovati i predstavnici ministarstava u sastavu Vlade Federacije BiH. „

Slični događaji i aktivnosti će se održati u još devet gradova u Federaciji BiH i to: Tuzla, Orašje, Maglaj, Sarajevo, Goražde, Bugojno, Mostar, Grude i Livno.

Podsjećamo, Vijeće mladih Federacije BiH je krovno udruženje mladih koje zastupa i predstavlja interese mladih, a formirano na osnovama Zakona o mladima FBiH. Aktivno djelujemo od 2016. godine te zajedno sa 35 lokalnih vijeća mladih i šest kantonalnih provodimo aktivnosti i inicijative na nivou FBiH.

Za dodatna pitanja možete nam se javiti i na:

• Kenan Kečanović (Koordinator Info dana) – 060/350-1966

• Nedim Alibegović (Koordinator projekta) – 062/140-987

 

Projekat se realizuje uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske.

U nadi da ćete kroz vaše kanale komuniciranja podržati rad i nastojanja mladih.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.