Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Asim Hadžialagić posti svoj 83. ramazan i ne propušta teraviju

Asim Hadžialagić posti svoj 83. ramazan i ne propušta teraviju

Asim Hadžialagić, devedesetogodišnjak kojem bi mnogi u slobodnoj procjeni dali 20 godina manje, posti ramazan već 83. put. Asim, poznat po nadimku Hadžialaga, najvjerovatnije je najstariji postač u Bosanskoj Gradišci, sigurno i jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a redovan je na i teravih-namazu.

Duboko poštovanje

Ovaj plemeniti čovjek proveo je cijeli radni vijek u Fabrici namještaja „Radnik”, a poslije radnog vremena u Fudbalskom klubu Kozara. Asim je najveća legenda ovog kluba, čije ime s dubokim poštovanjem izgovaraju mnoge generacije.

Asima smo zatekli u nedavno obnovljenoj Derviš-hanuminoj medresi. U njoj je Hadžialaga evocirao svoje uspomene.

– Četiri godine ovdje sam išao u školu. Bio sam dobar učenik, prolazio sam trojkom, bile bi ocjene i veće da nisam jurio za loptom. Fudbal je bio moj život. Često sam s nastave bježao na utakmice. Za moju Kozaru odigrao sam više od 800 utakmica i dao 1.003 gola – kaže Asim.

Hadžialaga priča da je najbolje igrao u vrijeme ramazana. Prisjeća se utakmice u  Bosanskom Brodu, bio je avgust.

– Ušao sam u igru i dao gol. Brođani su vodili, a ja sam izjednačio. Svi moji saigrači tražili su da piju vodu, osim mene i jednog mog rahmetli suigrača. Oduvijek sam bio vjernik i zbog toga sam lako izdržavao sva iskušenja – kazuje Hadžialagić.
 
Dodaje da mu je kuća prepuna sportskih, društvenih i vjerskih priznanja, a da su istim putem išli i ostali članovi porodice.

– Moj otac bio je imam, bili smo ugledna i dobrostojeća, ali skromna porodica. Cijenili smo dobro i prave vrijednosti i zato smo valjda omiljeni svugdje među ljudima svih vjeroispovijesti. Moja su braća dobitnici najviših priznanja Islamske zajednice iz Hrvatske, što mi također imponuje – kaže Hadžialagić.

Na pitanje je li mu teško postiti u devedesetoj, Asim sa smiješkom odgovara da uživa u ramazanu.

Pravi put

– Koga ne opterećuju loše misli, ne grize savjest i ne misli zlo, ramazan mu dođe kao nagrada. Ponosan sam na sve što sam uradio, a da sam bio na pravom putu, pokazuje moj dugi život i velika lista istinskih prijatelja. A imam ih mnogo među svim narodima – veoma ponosno zaključuje priču za „Avaz“ Hadžialagić.

untitled-1

Hadžialagić s Rekićem u medresi

Primjer mladima

Senad Rekić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška, kaže da je Asim primjer mladima.

– Hadžialaga je lik dobrog vjernika i čovjeka, sportiste, radnika, društvenog radnika. Kada bi ljudi bili kao naš Hadžialaga, sve bi cvjetalo i ličilo bi na bajku. Ponosni smo što smo savremenici s ovakvim čovjekom, koji duboko cijeni islam, svakog čovjeka i svaku drugu vjeru – rekao je Rekić.

Autor: B. GRGIĆ – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/295540/asim-hadzialagic-posti-svoj-83-ramazan-i-ne-propusta-teraviju#sthash.Omq4tSH9.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.