Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Javnost i dobavljači u BiH zbunjeni najavljenim promjenama u “Konzumu

Javnost i dobavljači u BiH zbunjeni najavljenim promjenama u

 

Javnost ali i dobavljači u BiH su zbunjeni informacijom da će Konzum u BiH ponovo postati Mercator. 

Nakon posljednjeg sastanka vanrednog povjerenika Vlade RH sa predstavnicima vlasti u BiH niko nije detaljno objasnio šta tačno ova promjena podrazumijeva. 

Poučeni negativnim iskustvom kad je riječ o slovenačkom trgovačkom lanca TUŠ koji je i danas dužan miliona KM dobavljačima u BiH, nije ni čudno da se u javnosti pojavila bojazan od ove najnovije promjene. Dobavljači strahuju da im sutra iz „Mercatora“ ne poruče, kako je njima dužan „Konzum“, a ne rebrendirani „Mercator“. 

Obustave isporuke 

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković za „Avaz“ rekao je da većina političara u BiH „bježe kao miševi“ kad se spomene ova tema. 

 – Postoji određeni broj dobavljača i iz RS koji su obustavili isporuke robe „Konzumu“, ali ne radi se o masovnoj pojavi. Prema svim zakonima u BiH, regiji i Evropi „Mercator“ bi trebao naslijediti dugovanja koja ima „Konzum“. To se definira ugovorom koji će biti potpisan. Ne može se neko igrati na taj način, kao nakupci na pijaci – kazao je Gluhaković. 

Dodao je da poslije slučaja sa slovenačkim trgovačkim lancom TUŠ jasno je da se dobavljači i jasnost plaši što je u potpunosti opravdano. 

 – Mi u BiH smo navikli na „Mercator“, u Banja Luci na Boriku stoji „Konzum“, ali svi građani i danas govore da idu u „Mercator“ i sa te strane to im je dobar potez. Uložen je prevelik kapital u ovu priču i nećemo tek tako izgubiti ovu utakmicu. Vršit ćemo monitoring nad svim i svačim i želimo se uvjeriti da nas neće neko ponovo „TUŠ-nuti“ – naglasio je Gluhaković.         

Jedan od dobavljača „Konzuma“ u BiH je i kompanija „Intercamp“, vlasnik kompanije Nedim Kalamujić za naš list kazao je da neko iz vlasti treba odgovoriti na pitanje šta se to suštinski mijenja u BiH, jer je „Mercator“ u većinskom vlasništvu „Agrokora“. 

Kozmetički zahvat 

 – Da li je to neki kozmetički zahvat da se izbjegnu posljedice negativnog publiciteta ili je to neka suštinska promjena – zapitao se Kalamujić. 

Dodao je da se nada da će preuzimanjem posla od „Konzuma“ u BiH, „Mercator“ preuzeti i dugovanja koja postoje prema dobavljačima. 

 – Sigurno će se tu desiti situacija da će „Mercator“ od dobavljača tražiti ustupke. To se vidi na primjeru Hrvatske, jer tamo imaju prednost kreditori koji su spremni da ponovo finansiraju „Agrokor“. Poručeno je da će onaj ko da novu kunu kredita imati prednost pri otplati starih dugovanja. To će isto desiti i sa dobavljačima u BiH – smatra Kalamujić. 

Prema njegovim riječima, bilo je obustava isporuka „Konzumu“ te da plaćanje dugovanja i dalje kasni i odvija se otežano.  

“Agrokor“ je vlasnik 53 posto dionica „Mercatora“

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ kazao je da je dobro da imamo izjave Vlade Slovenije da oni stoje iza „Mercatora“ kao strateške kompanije, a i finansijski izvještaju pokazuju da je to zdrava kompanija. 

 – „Agrokor“ je vlasnik 53 posto dionica „Mercatora“ i sa tog aspekta postoji određena samostalnost ove kompanije. Nije moguće da se legalno desi situacija da „Mercator“ uđe na naše tržište, a da ne preuzmu dugovanja koja je ostavio „Konzum“, ali to je stvar dogovora i potpisivanja zvaničnog sporazuma između „Agrokora“ i slovenačkog trgovačkog lanca – pojasnio je Čavalić.

Autor: E. HALIMIĆ –
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.