Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Apsurdi: RVI-u Nedžadu Muharemoviću prijeti deložacija: Neću dozvoliti da mi djecu istjeraju na ulicu!

Apsurdi: RVI-u Nedžadu Muharemoviću prijeti deložacija: Neću dozvoliti da mi djecu istjeraju na ulicu!

Da je uistinu na mjestu ona „Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna i Hercegovina“, najbolje svjedoči primjer članova porodice Muharemović iz Zenice, koji se u srijedu, 31. maja, moraju iseliti iz stana u kojem žive od 25. decembra 2002. godine, a kupili su ga podizanjem kredita s visokim kamatama.

Od prošle godine traje njihova bitka za krov nad glavom, nakon što su dobili rješenje o deložaciji zakazanoj za 29. avgust, koja je, zahvaljujući rahmetli Husejinu Smajloviću, bivšem gradonačelniku Zenice, odgođena. 

Sačekati odluku

Dolaskom nove Gradske uprave, porodici Muharemović stiglo je novo rješenje o deložaciji zakazanoj za narednu srijedu. 

Nedžad Muharemović ratni je vojni invalid, amputirac. Zbog svega što se dešava Muharemović je otišao kod gradonačelnika Fuada Kasumovića, a on mu je, kako nam priča, rekao da samo izvršavaju presudu Kantonalnog suda.

Muharemović je stan kupio od Vahida Haseljića, inžinjera u Željezari, koji je, za razliku od sadašnjeg potražioca stana Nermina Prgude, imao rješenje o vlasništvu. 

Prguda, koji je također bio uposlenik Željezare, u tom stanu živio je do 1997., kada ga je napustio dobrovoljno jer je dobio na korištenje veći stan. Kada je iz njega morao izaći, kupio je sebi stan u Blatuši. No, on je zatražio i stan u kojem je nekad živio, a u kojem žive Muharemovići. 

– Vahid Haseljić 2001. je dobio rješenje da je vlasnik i po osnovu toga ja sam od njega kupio stan iz kojeg me, evo, ponovo žele deložirati – pojašnjava Muharemović. 

Niko, govori Muharemović, nije uzeo u obzir činjenicu da je cijeli slučaj završio na Vrhovnom sudu, čiju bi odluku također trebalo sačekati.

Pravno nasilje

Muharemovići u svojoj borbi imaju bezuvjetnu podršku kako građana tako i brojnih udruženja. Tako je za danas najavljena pres-konferencija Udruženje RVI amputiraca Zenica koji i na ovaj način žele podržati Muharemovića. Najavili su da će, ako na kraju ipak dođe do deložacije, tijelima braniti svog saborca i da neće dozvoliti da ga nakon 14 godina izbace na ulicu.

Nedžad je izričit da neće izaći iz stana koji je uredno platio i kupio i ističe da država nad njim i njegovom porodicom vrši pravno nasilje. 

– Ja iz stana izaći neću niti ću dozvoliti da mi djecu istjeraju na ulicu. Ako Vrhovni sud donese odluku da moramo izaći, obećao sam lično odnijeti ključeve stana u Gradsku upravu – poručio je on.

untitled-1

Gradska uprava Zenica ponovo izdala rješenje o deložaciji

Mujkanović: Provodimo zakon

Sumeja Mujkanović, v. d. pomoćnice gradonačelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, kazala nam je da oni samo postupaju po zakonu.

– Mi provodimo zakon i presudu suda. Razumijemo cjelokupnu situaciju porodice Muharemović, ali mi protiv zakona ne možemo. Oni su bili upoznati sa svim činjenicama, znali su šta ih čeka i dato im je dovoljno vremena – kaže Mujkanović.

Autor: D. PAŠALIĆ –
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.