Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Ovo ima samo na Balkanu: Stručnjaci analizirali voćne sokove koje pijemo, a kada vidite šta su našli u njima više ih nikad nećete popiti

Ovo ima samo na Balkanu: Stručnjaci analizirali voćne sokove koje pijemo, a kada vidite šta su našli u njima više ih nikad nećete popiti

Cijeđeni voćni sokovi postali su hit i prodaju se gotovo na svakome uglu. Mnogi ih piju uopće ne dovodeći u pitanje jesu li baš doista tako zdravi kakvima se reklamiraju.

Odgovor na to pitanje potražila je ekipa hrvatske televizije RTL koja je uzela uzorke cijeđenih voćnih sokova iz pet ugostiteljskih objekata u centru Zagreba te ih odnijela na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar u Zagrebu. 

A rezultati analize izazvali su šok.

S novinarskom je ekipom bio i sanitarni tehničar kako bi tajno prikupljanje bilo ispravno. Svaki prikupljeni uzorak odmah je, radi očuvanja svježine, pohranjen u hladnjak prije nego što je iz drugog lokala uzet drugi. Uzorci, od kojih neki koštaju i 23 kune (oko šest KM) za dva decilitra soka, uzeti su i u običnim kafićima i u objektima zdrave prehrane. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar provjerili su njihovu mikrobiološku čistoću, kako bi se utvrdilo jesu li u skladu s hrvatskim vodičem za mikrobiološke kriterije te ima li u njima mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti kod ljudi – objasnila je za RTL  dr.sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane.

U svim sokovima pronađene bakterije fekalnog podrijetla

No, rezultati su pokazali da se u slučajno odabranim ugostiteljskim objektima u središtu Zagreba baš i ne drži do higijene. Analiza u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar pokazala je da testirani sokovi nisu dobri jer je količina bakterija u njima znatno veća od prihvatljive.

“Slika (bakterija nap.a.) nije baš lijepa. Zato jer na ovim neselektivnim pločama gdje se gleda ukupan broj bakterija i gdje je posađena primjerice na jednoj ploči samo trećina mililitra soka bakterije su neizbrojene”, tumači dr. Kovaček.

Ona je potvrdila da su u svim sokovima pronađene bakterije fekalnog podrijetla.

“U jednom soku smo pronašli nepregledan broj bakterija fekalnog porijekla koje su u tolikom broju da su ostale sitne i prerasle su praktički cijelu površinu”, kazala je.

Osim toga, jedan od testiranih sokova sadržavao je i patogene bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom, ali ih, srećom, nije bilo dovoljno. U sokovima je bilo i mnogo kvasca što ukazuje na to da se aparati za cijeđenje vjerovatno ne peru dovoljno.

Vlasnici ugostiteljskih objekata iznenađeni analizom

Zaključak ovog testiranja koje je provela ekipa RTL-ove Potrage jest da zdrava osoba, ako popije čašu tog soka, neće imati većih zdravstvenih problema, osim moguće nadutosti. Međutim, upozoravaju u zavodu, da takve sokove piju djeca i starije osobe bi vjerovatno već nakon prve čaše soka dobili gastrointestinalne simptome i ne bi im bilo dobro.

Vlasnici kafića iz kojih su uzeti uzorci uglavnom nisu bili razgovorljivi nakon što su im predočeni rezultati analiza cijeđenih sokova koje prodaju.

“Nemamo komentara, zato što mi radimo dvaput godišnje svoje analize koje nas sanitarci traže”, kazao je vlasnik jednog kafića. Vlasnica drugog odgovorila je ekipi RTL-a mailom tvrdeći da ne prihvata rezultate analize.

Autor: (A. Z.) – 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.