Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

VIDEO – PRIJEDORČANI I RTRS U ŠOKU: U GRAD JE STIGLA HALAL FABRIKA IZ CAZINA

VIDEO - Prijedorčani i RTRS u šoku: U grad je stigla halal fabrika iz Cazina

Novo u nizu ”otkrića” RTRS-a je priča o “novim pravilima rada” u prijedorskoj mesnoj industriji “Impro”.

Novi vlasnik iz Cazina je naložio uklanjanje spomen-ploče za pet poginulih boraca VRS, radnika “Impra”. I na tome se nije zaustavio, izvijestila je ova televizija.

-Poginuli su braneći Republiku Srpsku i imali mjesto na spomen-ploči palim borcima prijedorskog “Impra”, gdje su radili – naveli su u svom prilogu.

Na zahtjev “Agro Holdinga” Boračka organizacija Prijedor ploču je uklonila. Usmeno obrazloženje bilo je kratko i jasno.

-Ta ploča navodno smeta za poslovne kontakte sa ljudima koji će kupovati proizvodnju iz Impra – rekao je RTRS-u Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Spomen-ploča petorici boraca RS-a prenesena je u spomen-sobu u Brezičanima, nadomak nekadašnjeg “Impra”, piše Faktor.

Zahtjev za skidanje ploče vojnicima je bio samo početak priče. Nekad u “Impru”, a danas u Agro Holdingu po zahtjevu novog vlasnika iz Cazina radi se prema tzv. “halal programu”.

U to se uvjerio i mesar Stojan Čarakovac. Nakon 25 godina radnog staža u “Impru”, otišao je u Agro Holding tražeći posao. Islamske uslove rada “izdržao je tek jedan dan”.

-Njihov čovjek radi, po njihovom običaju, klanja se, viče Allahu ekber. Јa to ne mogu. Radio sam samo jedan dan na njihov način i dalje nisam mogao – kaže Čarakovac.

Čarakovac nije jedini.

Nije zapamćeno, kaže RTRS, da nakon klanja goveda, hodža čita molitvu, što se događa u prijedorskoj mesnoj industriji. Ukinuta je i linija za preradu svinja. “Agro Holding” meso izvozi u islamske zemlje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.