Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Žensku mukabelu uči deset učenica medrese ” Osman-Ćelebijinoj džamiji u Zenici”

Žensku mukabelu uči deset učenica medresa

Tradicija učenja ženske mukabele u Osman-Ćelebijinoj džamiji u Zenici, u narodu poznatijoj pod nazivom Potočka, traje više od 30 godina. Tokom ramazana, nakon podne-namaza okupi se i do 100 žena da sluša, prati i uči Kur'an. Ovo je jedina ženska mukabela u Zenici, a tako je i ovog mubarek mjeseca.

Veliki interes

Voditelj ženske mukabele ispred Medžlisa Islamske zajednice Zenica u Potočkoj džamiji već 15 godina je mualima Esma Kuršumović. Kako nam je kazala, mukabelu će ove godine učiti deset učenica ili svršenica nekih od bh. medresa ili čak i studentice iz Zenice.

– Veliki je interes za ovogodišnju mukabelu. Dobili smo čak 57 naloga iz medresa za učenje mukabela. No, mogli smo primiti samo deset učenica, a sve ostale će biti raspoređene da drže predavanja za žene u svim zeničkim džematima – kaže Kuršumović.

potocka-dzamija-zenica

Osman-Ćelebijina džamija u narodu je poznatija kao Potočka

Mualima ističe da na ove mukabele zna doći i do 100 žena, a najposjećenije su vikendom.

Tokom prve ovogodišnje mukabele, dobrodošlicu ženama poželio je hafiz Fahir efendija Arnaut, imam Potočke džamije. U izjavi za naš list Arnaut je izrazio zadovoljstvo što se tradicija nastavila i ove godine.

Redovno učenje

– Nekada je ovu mukabelu vodila čuvena zenička bula Hedija Kadrić, a evo, već 15 godina tu dužnost obavlja mualima Kuršumović – kaže ef. Arnaut.

arnaut-i-kursumovic

Arnaut i Kuršumović: Tradicija se održava

U Čaršijskoj hafiska mukabela

Osim ženske, Zenicu karakterizira i hafiska mukabela, koja se tradicionalno uči u Čaršijskoj džamiji. Nakon ikindija-namaza, u ovoj džamiji mukabelu će ove godine učiti 13 hafiza. Kako nam je rekao hafis Enes ef. Beganović, imam ove džamije i jedan od učača, ovo će, vjerovatno, biti jedna od najbrojnijih hafiskih mukabela u BiH.

– Osim 12 naših učača, zaposlenika Medžlisa IZ Zenica, s nama će ove godine mukabelu učiti i jedan hafiz iz Turske – kazao je Beganović.

Autor: E. DRAGUNIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.