Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Zeničani traže da se Smetovi proglase zaštićenom zonom

Zeničani traže da se Smetovi proglase zaštićenom zonom

Forum građana Zenice u saradnji sa još 17 udruženja i klubova, pod sloganom “Ujedinjena Zenica za Smetove”, ponovno je podnio zahtjev da se na dnevni red Gradskog vijeća Zenice stavi pitanje korištenja i budućnost Sportsko-rekreacione zone Smetovi.

“Od decembra prošle godine borimo se da gradske vlasti učine nešto za Smetove. Mi smatramo da prvi potez mora povući Vijeće Grada Zenice i na svojoj sjednici donijeti određene odluke”, poručuju iz Foruma građana.

Regulacioni plan „Rekreaciono–sportski centar Smetovi – Zenica“ urađen je još davne 1984.godine, prema kojem su na području Smetova trebali biti izgrađeni brojni sadržaji, ali vrlo malo je od toga urađeno. Prema Strategiji razvoja Općine Zenica za 2012.-2013. godinu predviđena je bila izrada “Plan upravljanja rekreacionim područjem Smetovi” i to još nije urađeno.

“Ujedinjena Zenica za Smetove” predlaže da Grad Zenica i njegove nadležne službe poduzmu mjere da se spriječi dalja devastacija prostora i sječa šume na Smetovima, a da nadležne gradske službe  završe gruntovni upis parcela – zemljišta, koje su još prije 30 godina otkupili tadašnji SIZ stanovanja i Općina Zenica.

Shodno “Strategiji razvoja Zenice“ treba pristupiti izradi plana upravljanja rekreacionim područjem Smetovi, i  da se donese odluka da gradskom imovinom i objektima na Smetovima upravlja i održava “J.P. za održavanje sportskih terena”, navode iz udruženja.

Smatraju da se nakon usvajanja Prostornog plana grada Zenice u saradnji sa Kantonom dogovori da se Smetovi proglase zaštićenom zonom, kako je to predviđeno ranijim planom, i pristupiti izradi novog regulacionog plana Smetova. Nakon toga moguće je raditi na pripremama projekata kako bi se moglo aplicirati za dobijanje sredstva evropskih fondova.

 MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.