Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Zenica: Mještani Bistričaka strahuju od preostalih dijelova kamenja

 Zenica: Mještani Bistričaka strahuju od preostalih dijelova kamenja

 

Velike stijene koje su se prekjučer obrušile na regionalnu cestu koja vodi prema Tesliću u zeničkom naselju Bistričak ugrozile su dvije kuće, polomile most na rijeci Ograjini te oštetile put koji je blokiran.

Ogromni odroni

Ekipa “Dnevnog avaza” bila je jučer na licu mjesta, gdje smo zatekli stravične scene. Ogromni odroni u potpunosti su prekinuli saobraćaj u ovom dijelu Zenice, veća stijenska masa prekrila je korito rijeke Ograjine, a usljed obrušavanja oštećen je jedan stambeni objekt.

Vidno šokirani stanovnici Bistričaka ne pamte da se ranije nešto slično dogodilo. Kažu, strahuju da bi moglo doći do novih obrušavanja.

Kako nam kaže mještanin Fikret Rapić, ne pamte ovakvo nešto. 

– Ovo je nešto neviđeno. Svi smo ostali zatečeni prizorom. Vlasnici stambenih objekata, odnosno vikendica, direktno su ugroženi jer su se stijene obrušile svega nekoliko metara od njih. Ni oni ne mogu vjerovati da se ovo događa – kazuje Rapić.

Njegov prijatelj prolazio je ovom dionicom automobilom. Samo što je prešao most, čuo je hučanje. Kako kaže Rapić, najednom je u retrovizoru ugledao da se stijena obrušila. 

Novo obrušavanje

Ni Sejad Ibraković ne spava mirno otkako se stijena obrušila. Skupio je hrabrosti popeti se na vrh da vidi stijene.

– Onoliko koliko se obrušilo stijene, još toliko visi i prijeti. Prizor s vrha ledi krv u žilama, čuje se pucketanje preostalih dijelova stijene – govori Ibraković.

pogled-s-vrha-stijene

Zabilježeno s vrha stijene

Kada se stijena obrušila, pomislio je da helikopter leti nisko, no, kada je istrčao da vidi šta se događa, ostao je šokiran.

– Jedan objekt je oštećen i popucan, asfalt ispred kuće također je sav ispucao od udara. Most je zdrobilo, dvije kuće, od Derviša i Hasana Redžića, odsječene su – kaže Ibraković.

Situacija ozbiljna

Prilikom posjete Bistričaku zatekli smo i Refika Zekovića, direktora Kantonalne direkcije za ceste, koji kaže da je situacija ozbiljna i da će uspostavljanje prohodnosti na dionici potrajati.

refik-zekovic

Zeković: Miniranje ostataka

– Na terenu su bili i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i geolog, koji su odmah na licu mjesta procijenili da je situacija ozbiljna. Prvo se moraju minirati ostaci, da bi se mogla očistiti cesta, a kasnije i izgraditi most – kaže Zeković.

Autor: D. PAŠALIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.