Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Broj izdatih viza u SAD za građane muslimanskih zemalja smanjen za 55 posto

Broj izdatih viza u SAD za građane muslimanskih zemalja smanjen za 55 posto

Sjedinjene Američke Države izdale su 20 posto manje viza za državljane većinski muslimanskih i arapskih zemalja, pokazalo je istraživanje magazina „Politico“.

Oni ističu da Trumpova zabrana ulaska možda nije prošla na sudovima, ali da statistika pokazuje značaja pad broja izdatih viza za većinski muslimanske zemlje u aprilu ove godine, a kada se uporede sa prosjekom prošle godine.

Prema njima, broj izdatih viza je za petinu manji u slučaju pedesetak država, u odnosu na prošlu godinu, dok je za Iran, Siriju, Sudan, Somaliju, Libiju i Jemen pad još veći i iznosi 55 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Statistika State departmenta i za mart pokazuje pad broja izdatih viza, ali je u aprilu posebno izražen.

William Cocks, portparol Biroa za konzularne poslove State departmenta ne pridaje veliki značaj ovim podacima ističući da su zahtjevi za vize ciklični i da se razlikuju od mjeseca do mjeseca, te da „na njih utječu lokalni i globalni faktori.“

– Broj zahtjeva i izdanih viza je veći tokom turističke sezone – rekao je Cocks. Ali, sagovornici magazina „Politico“ tvrde da je nesumnjivo da se radi o značajnom padu.

Blizu 69.000 viza je izdato za državljane blizu 50 većinski muslimanskih zemalja u aprilu ove godine, dok je prosječno prošle godine tokom jednog mjeseca izdavano 85.790.

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.