Search
Thursday 11 August 2022
  • :
  • :

Završena velika kupola na džamiji u Pećigradu, unutrašnji radovi se odvijaju po planu

Foto: Facebook
Džemat Pećigrad, smješten na magistralnom putu Cazin – Velika Kladuša, 17 km sjeverno od Cazina, od ranije posjeduje džamiju, sagrađenu još za vrijeme osmanske vladavine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu džamija je devastirana, a njeno renoviranje je trajalo od 1999. do 2000. godine.

 

Ipak, ukazala se potreba za izgradnjom nove zbog dotrajalosti stare džamije. Zahvaljujući novčanoj donaciji u iznosu od 500.000 KM od strane Glavnog sekretarijata za vakufe u državi Kuvajt, odnosno kuvajtske Agencije „Bejtul zekiat”, plan o izgradnji je ostvaren. Dana 22. oktobra 2017. godine uz prisustvo velikog broja građana, predstavnika vjerskog života i lokalne zajednice položen je kamen temeljac za novu džamiju u Pećigradu, dok je temelj održan 3. novembra 2018. godine.

Nova džamija je dimenzija 30×16 metara i izgrađena je na lokaciji starog mekteba, koji je uklonjen. Imat će učionicu za mekteb, abdesthanu sa wc-om i tuševima, odvojenim za muškarce i žene, gasulhanu i hladnjaču, salu za sastanke.

Munara po projektu bi trebala biti oko 70 metara visine što je izdvaja kao najveću na ovim prostorima, a kako saznajemo, završena je velika kupola. Unutrašnji radovi također uveliko traju te se sve odvija po planu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.