Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Zajedno na projektu Centralnog arhiva MIZ Cazin: Pojedini dokumenti stariji više od sto godina

Cazinska Medresa ove godine proslavila je 150-ti jubilej. U skladu s tim pokrenut je projekat restauracije arhiva Medrese, te odlukom muftijstva formiran arhiv koji treba da pomogne u prikupljanju i čuvanju arhivske građe (dokumentacije) Islamske zajednice za područja ovog muftijstva.

Zajedno na projektu Centralnog arhiva MIZ Cazin: Pojedini dokumenti stariji više od sto godina

Obzirom na turbulentna vremena kroz koja je prošla ova škola, od svog prvog osnivanja do danas, te obzirom na iskustvo zatvaranja i perioda ukidanja koji su ostavili velike tragove na kolektivno sjećanje, menadžment Medrese odlučio je da pokrene projekat arhiviranja historijske građe. Zbog toga je na Dan vakifa, 10. aprila, upriličena i svečana ceremonija preuzimanja historijske građe, koju je čuvao jedan od pokretača inicijative za rad Medrese tokom ratnog perioda, Nijaz ef. Hadžić.

Nakon donošenja Odluke, pristupilo se evidentiranju postojeće dokumentacije i započeo je proces preuzimanja arhivske građe Medžlisa islamske zajednice Cazin od Medžlisa Bihaćkog muftijstva. Radi se o veoma važnoj dokumentaciji jer pojedini dokumenti su stariji više od sto godina.

Proteklih dana je u potpunosti preuzeta dokumentacija Medžlisa islamske zajednice Cazin.

U sklopu ove arhive cazinskog medžlisa sačuvani su i dijelovi arhiva cazinske Medrese, među kojima su i razredne knjige. Najstarija razredna knjiga datira iz 1898. godine.

Preuzimanju arhivske građe ispred Medžlisa Cazin prisustvovali su predsjednik Medžlisa, gospodin Mirsad Topčagić, i glavni imam Said Mujakić, dok je prijem izvršio direktor Salih Dervić.

Obaveza Medrese je da građu arhivira po propisima i sačini digitalnu verziju ove građe i po učinjenom poslu, dostavi digitalnu verziju Medžlisu Cazin.

(Cazin.NET; Foto: medresa-cazin.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.