Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Vlada Japana za obnovu dvije škole u BiH donirala 230.000 KM

Vlada Japana za obnovu dvije škole u BiH donirala 230.000 KM

Vlada Japana donirala je više od 100.000 KM Osnovnoj školi ”Kovači” u Zavidovićima za zamjenu dotrajale vanjske stolarije i vrata na starom školskom objektu i sportskoj sali u novom objektu te škole.

Zamjenik ambasadora Japana u BiH Miyazaki Kazumasa danas u Zavidovićima prisustvovati ceremoniji u povodu dodjele te donacije. 

Kazumasa će boraviti i u Gračanici gdje je Vlada Japana izdvojila oko 130.000 KM za renoviranje Osnovne škole ”Lukavica”, za obnovu dotrajale stolarije, vrata, krova školskog objekta i sportske sale. 

Novac je dodijeljen u okviru grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti (GAGP) u sklopu kojeg je japanska pomoć BiH dosegla oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, obuhvatajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje i deminiranje. 

Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju uslova u oblasti osnovnog obrazovanja u BiH. Uključujući i druge vidove pomoći Vlada Japana je od 1996. godine donirala približno 50 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje više od 80 osnovnih škola širom države. 

Japan će nastaviti s podrškom BiH, s ciljem doprinosa njenom društveno-ekonomskom razvoju, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.