Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Vitez: Traže varioce, stolare i druga zanatska zanimanja!

Vitez: Traže varioce, stolare i druga zanatska zanimanja!

Broj nezaposlenih osoba u Srednjobosanskom kantonu smanjen je za 2.100 osoba, kazao je Željko Lončar, direktor Službe za zapošljavanje SBK, jučer tokom 7. sajma zapošljavanja, koji je održan u Vitezu. 

Odlazak mladih 

Prema njegovim riječima, i prošlogodišnji sajam značio je zaposlenje za 250 osoba od njih ukupno 750 koji su došli na sajam. Ove godine 50 poslodavaca predstavilo je svoju ponudu radnih mjesta, a više od 850 nezaposlenih osoba došlo je u nadi da će naći zaposlenje.

– U prošloj godini mi smo imali 2.100 osoba manje na evidenciji nezaposlenih, a u prva četiri mjeseca taj broj smanjen je za još 1.100 osoba. Priča da je to zbog odlaska mladih u inozemstvo nije baš tačna jer podaci Porezne uprave kažu da je u SBK broj zaposlenih 50.570 koji su prijavljeni, što govori o povećanju broja zaposlenih u protekle tri godine od oko 4.000 – istaknuo je Lončar.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje FBiH Helena Lončar tvrdi da postoje potrebe za zapošljavanjem i interes mladih, ali nedostaje sredstava za poticaje privredi. Međutim, najveći problem je nesklad u potražnji.

– Postoji nesklad između kvalifikacijskog profila nezaposlenih osoba i onoga što poslodavci traže – naglašava direktorica Lončar.

Da je to zaista tako, potvrđuju i poslodavci. Uspješna Tvornica mašina GS TMT iz Travnika u potrazi je za metalskim zanimanjima.

– Učestvovali smo i na prethodnim sajmovima i profili koji nama najviše trebaju su zavarivači, glodači i bravari – kaže nam Aida Hidić, predstavnica marketinga GS TMT i Print GS.

helena-loncar

Helena Lončar: Nedostatak sredstava

I FIS iz Viteza u potrazi je za stolarima i drugim zanatskim zanimanjima neophodnim za proizvodnju namještaja.

– Radio sam u jednoj firmi. Dobio sam otkaz. Sad sam dva-tri mjeseca na birou i nadam se da ću doći do zaposlenja – kaže Dželal Dedić, mašinski tehničar i konstruktor iz Novog Travnika.

Omiljene škole

Nažalost, u školama na području SBK i ove godine najviše će biti upisano u gimnazije i medicinske škole, a vrlo malo u škole koje nude zanatska zanimanja.

Druga strana medalje

Druga strana priče o zapošljavanju SBK su stranačka zapošljavanja. Za stranačke kadrove nije problem neodgovarajuća kvalifikacija jer će se posao sigurno dobiti. Uspješni studenti s priznanjima nemaju nikakvu garanciju da će doći do zaposlenja, a navodna briga o porodicama šehida i djeci šehida iskazuje se samo na susretima s ovom populacijom. U stvarnosti i djeca šehida s fakultetskim diplomama odlaze u Njemačku.

Autor: K. KAVAZOVIĆ –
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.