Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Vješte ruke jednog Bužimljanina: Seadove replike Drvene i Bijele džamije ostavljaju bez daha(FOTO)

U toku agresije na BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69

mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Datum rušenja Ferhadije-džamije u Banja Luci Islamska zajednica je odlukom Rijaseta uzela kao Dan džamija u Bosni i Hercegovini. Ovaj datum na odgovarajući način se obilježava na današnji dan, 7. maja, već duži niz godina. 

Povodom ovog značajnog datuma donosimo vam priču o Seadu Muratoviću iz Bužima, koji, gajeći ljubav prema vjeri, svojim vjernim replikama oživljava vjerske simbole Krajine, ali i šire.

(FOTO) Vješte ruke jednog Bužimljanina: Seadove replike Drvene i Bijele džamije ostavljaju bez daha

 

Već smo ranije na našem portalu Cazin.NET pisali o njegovoj repliki Stare drvene džamije u Bužimu.

Druga džamija po starosti u Krajini je upravo ona, izgrađena u prvoj polovini 19. stoljeća. Iako je u cijelosti izgrađena od drveta, skoro dva stoljeća uspješno odolijeva zubu vremena, ali i brojnim ratnim vihorima. Zbog višestoljetne uloge centralnog mjesta islamske duhovnosti bužimskog kraja, nepatvorene snage i ljepote, te ukupnog dojma koji ostavlja na klanjače i posjetioce u pjesničkim krugovima, prozvana je i Časnom džamijom brvnarom.

Ovaj put svojim vještim rukama Bužimljanin je napravio vjernu repliku Bijele džamije u Varoškoj Rijeci, koja svojom posebnošću privlači ne samo vjernike, već i sve ljubitelje lijepoga. Kako je Muratović otkrio za Cazin.NET, napravljena je od više materijala.

Izuzetno zahtjevan posao, ali ljubav i želja da se napravi replika bili su jači. Teško je reći koliko sam radio na njoj, po par sati dnevno, ovisno o raspoloženju i strpljenju, ističe majstor jedne od ljepših replika koje smo vidjeli.

(M. Selimović/Cazin.NET)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.