Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Više od 130 britanskih imama odbilo klanjati dženazu napadačima iz Londona

Više od 130 britanskih imama odbilo klanjati dženazu napadačima iz Londona

U zajedničkoj izjavi poručili su da osuđuju nedavni teroristički napad i uputili izraze saučešća porodicama žrtava i povrijeđenima. Ne samo da su odbili da predvode tradicionalnu muslimansku molitvu za teroriste, ritual koji se obično obavlja za svakog muslimana bez obzira na njegova djela, već su pozvali i druge da ih slijede.

“U svjetlu etičkih principa koji su u islamu suštinski, nećemo obavljati tradicionalne islamske obrede sahranjivanja nad počiniocima ovih djela, a također pozivamo i kolege imame i vjerske lidere da povuku iste poteze”, naveli su i objasnili da su djela koja su ovi ljudi izvršili u potpunoj suprotnosti sa uzvišenim učenjem islama.

Istakli su kako su iz napadi u Manchesteru i Londonu duboko potresli i da su šokirani i duboko zgroženi takvim hladnokrvnim ubistvima, posebno jer su izvedena u vrijeme ramazana, mjeseca koji se širom muslimanskog svijeta obilježava kao vrijeme posvećenosti, molitve i dobročinstva. Dodali su kako teroristi potpuno pogrešno interpretiraju vjeru i da su se udaljili od vjere.

Na kraju dugog pisma su potpisi više od 130 osoba.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.