Search
Friday 10 July 2020
  • :
  • :

Velika akcija SIPA-e širom BiH zbog afere “diplome”,

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sprovode u više gradova BiH veliku akciju hapšenja osoba povezanih s prodajom i krivotvorenjem diploma.Radi se o operativnoj akciji kodnog naziva “Pero”. U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle, i Istočnog Sarajeva.

Riječ je o akciji zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda USK.

U opsežnoj policijskoj akciji je, kako saznajemo, uhapšen bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazova nja, nauke, kulture i sporta USK.

Centar za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin pruža usluge dokvalifikacija, prekvalifikacija i usavršavanje, ali i kurseve kurseve njemačkog i engleskog jezika.

Hadžipašić je prošle godine podnio ostavku na sve funkcije u A-SDA nakon što je u javnosti objavljen snimak iz 2013. godine na kojem od ženske osobe traži seksualni odnos u zamjenu za posao.

Akcija SIPA-e i dalje se nastavlja, a tokom dana očekuje se hapšenje i drugih osoba povezanih s prodajom i krivotvorenjem diploma. Kako saznajemo, akcija se sprovodi na području Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.