Search
Thursday 25 July 2024
 • :
 • :

Vatra je u ovoj godini odnijala 17 života: Istražujemo šta su najčešći uzroci požara –

Vatra je u ovoj godini odnijala 17 života: Istražujemo šta su najčećšo uzroci požara

Bosni i Hercegovini je u požarima od početka ove godine smrtno stradalo 17 osoba, što je alarmantna cifra, koja je izazvala reakcije stručnjaka. Oni tvrde da su uzroci mahom banalni, poput kućnog improviziranja elektrokablovima.  

Upravo su slabi kontaktni spojevi na dva produžna kabla, koji su bili uključeni u zidnu utičnicu, a koji su improvizirano napravljeni i neodgovarajućeg su presjeka, uzrok požara koji je prekjučer izbio u stanu na prvom spratu zgrade u ulici Janka Jolovića na broju 3 u sarajevskom naselju Dobrinja. Tada je stradala Redžifa Hebović zvana Rifa (82) iz Prijedora, nastanjena u Sarajevu.

pozar-starica-3

Stanari evakuirani iz zgrade

Konstatirali smrt

Stan, u kojem u trenutku izbijanja požara nije bilo nikoga, a koji koriste dvije studentice, u potpunosti je izgorio, dok je u više stanova i na fasadi nastupila materijalna šteta. Nesretna starica pronađena je bez svijesti i u ležećem položaju u hodniku na trećem spratu zgrade. Ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo pokušala je reanimirati Hebović, ali neuspješno te su konstatirali smrt.

Kako je naš list već pisao, veću tragediju spriječila je Amila Ramović, koja je s nanom kucala na vrata ostalih stanara. Na koncu su svi stanari evakuirani.

Sličan požar dogodio se 9. maja u kući u Orahovačkoj ulici u sarajevskom naselju Briješće, kada je teško povrijeđena vlasnica Fatima Grbo. Nju su od sigurne smrti spasili unuk i komšija. I tada je uviđajem konstatirano da je do požara došlo usljed kretkog spoja na produžnom kablu.

Ferhat Ibrak, vještak protupožarne zaštite, kazao je za naš list da je stanje katastrofalno, jer se iz dana u dan događaju požari sa mnogo više smrtnih posljedica nego što je to bio slučaj ranije. Naglasio je i da je materijalna šteta iz dana u dan sve veća i veća. 

– U većini požara uzrok je nevjerovatna improvizacija. Dešavalo se da jedan produžni kabl, promjera od 2 x 0,75 milimetara, štikla na mnogo deblji i sprovodi ga po odjeći, ormarima i drugim zapaljivim predmetima. To je nedopustivo. Ali, kako nam je u državi, tako je i u ovoj oblasti – kaže Ibrak.

Zakon politički

Na naše pitanje u kolikoj mjeri dodatni problem pravi činjenica da većina stambenih i poslovnih objekata nema hidrantnu mrežu ili aparate za gašenje požara, Ibrak kaže da to može utjecati, uglavnom, samo na visinu materijalne štete.

– To ne može utjecati na uzrok požara. Treba reći da hidrantne mreže i aparati za gašenje požara u objektima nemaju efekta ukoliko osobe koja žive u tim objektima nisu obučene. Nažalost, Zakon o zaštiti od požara donesen je politički i od nestručnih osoba. Za zaštitu od požara ni marka nije uložena – zaključio je Ibrak.

pozar-orahovacka

I u Briješću uzrok požara kratak spoj na produžnom kablu

Poražavajuća statistika

 • Redžifa Hebović poginula je prekjučer u požaru na Dobrinju. 
 • U požaru koji je 15. aprila izbio u vikendici kod Teočaka, izgorjeli su Sanel Saša Ibrahimović (41), njegov 12-godišnji sin i Safet Mehić.
 • Numo Kaljanac (78) smrtno je stradao 14. aprila paleći njivu u olovskom naselju Zagrađe, dok je njegova supruga Razija lakše povrijeđena. 
 • Dušan Oljača (77) poginuo je 24. marta u požaru. On je palio korov i nisko rastinje u zaseoku Oljače kod Bosanskog Novog. 
 • Osamdesetogodišnjak iz Prnjavora smrtno je stradao prilikom paljenja korova na njivi 22. marta u mjestu Šarinci. 
 • Ifeta O. (78) i njen dvoipogodišnji unuk R. R. smrtno su stradali 9. marta u požaru koji je izbio na prvom spratu kuće kod Srebrenika.
 • Miloš Bogojević iz Modriče poginuo je 8. marta nakon što je u kući izazvao požar neugašenim opuškom cigarete. 
 • Mirsad Begić (46) 24. februara stradao je u požaru koji je u njegovoj kući izbio usljed kratkog spoja na produžnom kablu.
 • H. P. (88) poginula je 22. februara u požaru koji je izbio u kući u naselju Vražale kod Zenice. 
 • Mirko Šukalo (85) nastradao je u požaru koji je 22. februara, nakon što se zapalio dimnjak, zahvatio njegovu kuću u zaseoku Šukale u mjestu Potkozarje kod Banje Luke.
 • Spasoje Jarak (54) poginuo je 16. februara na Gorancima kod Mostara nakon što je za nadnicu palio korov na njivi. 
 • Supružnici Ranka i Vjekoslav Raus smrtno su stradali 6. februara u eksploziji plinske boce i požaru koji je izbio na 11. spratu zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
 • Zrinka Dobrinić nastradala je 5. januara u požaru do kojeg je došlo u potkrovlju zgrade u Pruščakovoj ulici u Sarajevu. Nastradala je ložeći vatru u peći.

Autor: A. KAPO 

 

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.