Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

V. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić održala prezentaciju o procesuiranju predmeta terorizma u BiH

V. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić održala prezentaciju o procesuiranju predmeta terorizma u BiH

 U okviru panela svih glavnih tužitelja u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV BiH, v.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, održala je prezentaciju o procesuiranju predmeta za kaznena djela povezana sa terorizmom, od osnutka Tužiteljstva BiH, do danas.

U prezentaciji su prisutnima prezentirani pravomoćno okončani predmeti i izrečene presude. Istaknuto je da je za kaznena djela terorizma kao i kaznena djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optuženo 42 optuženih.

dsc05880

Procenat osuđujućih presuda bio je 92% jer su samo 4 optuženih u proteklih 14 godina, oslobođeni od optužbi, a u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. “ISIL”-a nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, što dovoljno govori o ozbiljnosti i kvalitetu rada Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija.

U proteklom periodu za kaznena djela terorizma izrečene su pravomoćne kazne u trajanju od ukupno oko 150 godina zatvora, najveća kazna izrečena je Harisu Čauševiću za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 2010. godine, u trajanju od 35 godina zatvora, što je najveća kazna za terorizam u BiH i regionu.

dsc05876

Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama tzv. “ISIL”-a osuđene su 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora, a najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zv. “Bilal” u trajanju od 7 godina zatvora.

Istaknuto je da su u tijeku istrage protiv vise osoba osumnjičenih za kaznena djela povezana sa terorizmom, kao i da se vodi istraga u jednom predmetu u vezi sa sudjelovanjem jednog državljanina BiH na stranim ratištima u Ukrajini.

Autor:MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.