Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

USK: , LJEKARI NEMAJU PLAĆA I NAJAVLJUJU KOLEKTIVNE OTKAZE (VIDEO)

Situacija u većini zdravstvenih ustanova je alarmantna, jer su s potrošnom opremom pri kraju, a ljekari su najavili kolektivne otkaze. Redovi pacijenata iz dana u dan sve duži. Ne riješi li se finansijska blokada u zdravstvu Kantona 1, od februra niti će imati ko niti će imati čime raditi

Pogoršava se epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu zbog čega će Krizni štab uskoro razmatrati uvođenje restriktivnijih mjera i rad specijalističkih ambulanti. A zdravstveni radnici zarađene plaće i dalje čekaju. Uz povećan obim posla moraju misliti i imaju li dovoljno sredstava, javlja Federalna televizija.

Dom zdravlja Cazin u covid programu dnevno ordinira 250 pacijenata te uradi 200 redovnih i komercijalnih testiranja – finansijski je stabilan. Jedna je od tri zdravstvene ustanove koja je iz vlastitih sredstava radnicima isplatila plaću za decembar.

– Mi nismo ničim ugroženi, imamo još zaliha kada je u pitanju tekuća likvidnost, sve javne nabavke koje planiramo možemo završiti i kad dobijemo sredstva od Zavoda, mi ćemo to namiriti, kaže direktor Doma zdravlja Cazin Amir Murić.

U Ključu takvu prepraspodjelu nisu mogli napraviti. Iako čekaju plaću, kažu, mnogo je veći problem nemogućnost nabavke materijala za rad.

– Ovo je puno više. Mi i dalje radimo, mi nemamo rezervi da isplatimo plaće, ali naše osoblje radi. Kuburimo sa kisikom, gorivom autima, imamo prekovremenih, navodi Behzad Hadžić, direktor Doma zdravlja Ključ.

Najteža je situacija u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, u kojoj je, kažu, već otežana isporuka kisika, a ne može se nabavljati ni osnovna potrošna roba.

– Sam kisik ne možemo uplaćivati, imamo potrošnog materijale. Ventili za praćenje kisika su potrošna roba, mi to moramo nabaviti, a nemamo odakle, ističe Hajrudin Halilović, pomoćnik direktora Kantonalne bolnice u Bihaću.

Uz povećan obim posla teško je organizirati rad, jer je trenutno 60 radnika bihaćke bolnice na bolovanju, zbog čega se oni koji rade raspoređuju i na druge poslove.

– Da bismo ga prebacili, mi ga moramo platiti. Može da po naredbi promijeni radno mjesto, ali ne može se da radi 24 sata. Mi ne možemo upošljavati nove radnike – a kako ćemo kad nismo isplatili plate postojećim radnicima, dodaje Halilović.

Ministar zdravstva i socijalne politike USK-a Muris Halkić (NES) navodi prva tranša koja je trebala ići oko 4,5-5 miliona maraka:

– Već je Zavod isplatio 12 tranši po osnovu prethodnog ugovora i dok se ne donese ili odluka o privremenom finansiranju ili ne usvoji finansijski plan Zavoda – nema tranše prema zdravstvenim ustanovama.

Situacija u većini zdravstvenih ustanova je alarmantna, jer su s potrošnom opremom pri kraju, a ljekari su najavili kolektivne otkaze. Redovi pacijenata iz dana u dan sve duži. Ne riješi li se finansijska blokada u zdravstvu Kantona 1, od februra niti će imati ko niti će imati čime raditi.

Bela

federalna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.