Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Cazin: Za sanaciju kuće Nurije Pozderca osigurano više od 200 hiljada KM

.

Grad Cazin i Gradski kulturni centar u ovoj godini planiraju realizaciju prve faze sanacije rodnih kuća Nurije Pozderca, za što je iz gradskog i kantonalnog budžeta, te posredstvom određenih projekata, osigurano više od 200 hiljada KM.

Kuća ugledne begovske porodice Pozderac izgrađena je početkom 19. stoljeća u starobosanskom stilu i jedna je od najstarijih autohtonih bosanskih kuća. Nalazi se u gradskom centru, a 2009. godine proglašen je nacionalnim spomenikom.

– Zaštita i obnova objekata kulturnog nasljeđa jedan je od strateških ciljeva razvoja Grada Cazina. Takva situacija je i kada je u pitanju konkretno kuća Nurije Pozderca, jer je sasvim jasno kako je ona jedan od najprepoznatljivijih simbola našeg grada. U proteklom periodu realizirali smo niz pripremnih radova, odnosno izradili kompletnu dokumentaciju i pribavili odgovarajuća odobrenja. Prikupljenu i revidiranu dokumentaciju dostavili smo Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje, nakon čega je izdano odobrenje za gradnju – rekao je savjetnik gradonačelnika Cazina Sabahudin Huskić

Ističe kako se radi o vrlo osjetljivom, kompleksnom i dugotrajnom procesu, upravo zbog toga što se radi o nacionalnom spomeniku.

Tender za prvu fazu sanacije konstrukcije kuće Nurije Pozderca trebao bi biti proveden u prvoj polovini tekuće godine.

– Zbog fluktuacije cijena u građevinskom sektoru, jako je nezahvalno govoriti o mogućnostima i količinama radova koje ćemo uspjeti završiti sa osiguranim novčanim iznosom. Već smo imali jednu proceduru javnih nabavki za izvođenje radova, koja nažalost nije uspjela, zato što su ponude bile značajno veće od raspoloživih sredstava. Bez obzira na sve, nastavljamo s projektom i nadamo se da ćemo uspjeti što više uraditi – kaže direktor Kulturnog centra u Cazinu Ermin Beganović.

Naglašeno je i kako je ovo još jedan od načina unapređenja turističkih i kulturno-povijesnih ponuda grada Cazine i Unsko-sanskog kantona.

Objekat rodne kuće Nurije Pozderca, odnosno porodična kuća porodice Pozderac, sagrađena je oko 1820. godine. Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, cazinski beg, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa, inače otac Nurije i Hakije Pozderca. Sama arhitektura objekta, raspored prostora, kao i vrsta materijala koji je upotrijebljen prilikom njegove gradnje, kao i način obrade pojedinih dekorativnih elemenata skoro je identičan objekt Eminagića konaka u Tešnju, što potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka.

U posljednjih pedeset godina u tri navrata vršeni su restauratorski zahvati na građevine, a 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH rodnu kuću Nurije Pozderca proglasila je nacionalnim spomenikom.

izvor

fena
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.