Search
Thursday 11 August 2022
  • :
  • :

Umjetnost bez granica u Cazinu

.

U subotu je Stari grad Ostrožac bio domaćin zanimljivih aktivnosti koje je Cazin pripremao u okviru kantonalne manifestacije „Umjetnost bez granica“

U subotu je Stari grad Ostrožac bio domaćin zanimljivih aktivnosti koje je Cazin pripremao u okviru kantonalne manifestacije „Umjetnost bez granica“. Riječ je o događaju koji se po prvi put realizira na području cijelog kantona, a u kome učestvuju gradske, općinske ili kantonalne institucije kulture.

Cilj projekta je promovisanje kulture, umjetnosti, tradicije i kulturno-historijskog naslijeđa kojim ovaj kraj obiluje. Zbog toga je u 8 općina i gradova USK promovisano 8 grana umjetnosti.

Centar za kulturu i turizam Cazin je, kako je i prirodno, realizirao program vezan za kiparstvo kao granu likovne umjetnosti, budući da je Kolonija skulptora koja se već 55 godina dešava na ovom prostoru, jedna od najstarijih manifestacija u BiH, ali i regionu.

Tim povodom je organizirana radionica izrade skulptura od terakote, na kojoj su učešće uzeli članovi Vijeća mladih grada Cazina. U nastavku smo kroz panel diskusiju razgovarali o počecima Kolonije „Ostrožac“, poteškoćama na koje je nailazila ova manifestacija tokom svog životnog vijeka, o detaljima koji su pratili realizaciju velikih programa i dolazak velikih umjetnika na ove prostore. Razgovaralo se i o važnosti kiparstva za područje Cazina i Krajine, o višestrukim efektima koje umjetnost daje jednom narodu, kao i o efektima čuvanja ovakvih kulturnih vrijednosti. O svim ovim temama razgovarali smo sa poznatim krajiškim umjetnicima, koji su dali veliki doprinos kulturi ovih prostora, Seadom Emrićem i Ismetom Kasumovićem.

Na kraju je, u okviru zabavnog dijela programa, Zanin Berbić oduševio publiku svojim nesvakidašnjim izvođenjima sevdalnike.

Foto: Centar za kulturu i turizam Cazin

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.