Search
Friday 22 January 2021
  • :
  • :

Udruženje “Koprivna” obilježilo dvanaest godina uspješnog rada

Udruženje “Koprivna” iz Cazina je proslavila dvanaestu  godišnjicu svoga postojanja bogatom kulturno-umjetničkom manifestacijom. Borba za očuvanje zavičajne te bosansko – hercegovačke tradicije ovog Udruženja je kontinuirana, trajna, uz ulaganje mnogo truda i slobodnog vremena. Proteklih dvanaest  godina Udruženje je nastupalo na raznim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Turskoj.

Cilj osnivanja Udruženja je očuvanje tradicije, izvornih pjesama i starih običaja Gornje Koprivne i okruženja. Veliki broj gostiju, ljubitelja stare bosanske pjesme, igre i običaja uživali su u muzici i igri do kasno u noć. Veliku sam čast imao da budem njihov musafir povodom njihove godišnjice Udruženja. Zaista svakog podržavam, ko na bilo koji način daje svoj doprinos da se tradicija očuva od zaborava. U znak zahvalnosti što uvijek podržavaju moj rad i način očuvanja tradicije i običaja, ovom prilikom sam uručio im skroman poklon za njihovo vrijedno Udruženje – kazao je naš sugrađanin Hasan Keranović, te dodaje na kraju “insan bez tradicije je kao stablo bez korijena”. Udruženje „Koprivna“ iz Cazina

Osnovano je 2008. godine. Udruženje ima nekoliko sekcija, a to su dramska, izvorna grupa, koje izvode stare izvorne pjesme i folklorna. Najviše je aktivna folklorna sekcija, koja broji 50 članova. Iza sebe imaju dosta nastupa, kako u BiH, tako i van granica naše zemlje. Učesnici su na brojnim kulturnim manifestacijama.

Obilježili smo dvanaestu godišnjicu našeg Udruženja „Koprivna“. Hvala svim našim gostima i sponzorima koji su nas podržali da do danas opstanemo i dočekamo dvanaest  godina našeg postojanja.

 

 

Zahvalu upućujem Udruženju žena “Bosanska Otoka”, savjetniku gradonačelnika Grada Cazina Jusufu Bajrektarević, našim sponzorima Samiru Ikanoviću – vlasniku restorana Hemingway i Ibrahimu Hadžiću, te posebno hvala našem sugrađaninu Hasanu Keranoviću iz Ponjevića čuvaru tradicije, koji nas je godinama podržavao i što se odazvao i došao na našu godišnjicu postojanja. Moram da kažem da su naše članice kao i uvijek bile aktivne i vrijedne oko svake godišnjice i oragnizacije. Veliko hvala Predsjednica Udruženja “Koprivna”, Mine Družanović posebno se zahvalila Portalu Reprezent, gospodinu Esadu Šabanagiću koji je pažljivo zabilježio sve kadrove njihove godišnjice postojanja, kao i na medijskoj podršci.portalu macanovici.net  ,,,,

Ovim druženjem prisutni su se na trenutak prisjetili vremena iz svog djetinjstva u kojem je bilo više sloge i saglasnosti. Bilo je više poštovanja jednih prema drugima. Hvala čuvarima tradicije i običaja, jer sve dok je ovakvih insana, sigurno tradicija u zaborav neće.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.