Search
Wednesday 7 December 2022
  • :
  • :

Udruženje „Koprivna“ obilježilo 14-ti rođendan svog rada i postojanja(VIDEO)

GORNJA KOPRIVNA – Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne kod Cazina krajem septembra obilježilo je četrnaest godina svog rada i postojanja sa pripremljenim kulturno-umjetničkim programom. Članice i članovi ovog Udruženja u goste su pozvali tri udruženja od kojih su se odazvala dva a pozvani gosti bili su direktor Centra za kulturu i obrazovanje i jedan vijećnik u Gradskom vijeću Cazina. Na uredan poziv odazvala se i ekipa Redakcije ReprezenT-a koja sa ovog događaja i donosi ovu lijepu reportažu.

Održavanje ove manifestacije upriličeno je u prostranim prostorijama Udruženja gdje su i realizirani svi sadržaji predviđeni programom. Prisutne je zabavljao mladi harmonikaš Haris Tahirović, inače i sam član ovog Udruženja.

Za sve prisutne pripremljena je  večera i osvježenje, ovoga puta iz restorana upravo kako bi članice mogle bez opterećenja učestvovati i uživati u programu.

-Borba za očuvanje zavičajne te bosansko – hercegovačke tradicije ovog Udruženja je kontinuirana i zahtjeva puno ulaganja i truda, uključujući i slobodno vrijeme, kažu liderice ovog Udruženja, Mine Družanović – predsjednica i Zehra Hadžić, predsjednica Skupštine. Inače, u proteklih četrnaest godina Udruženje je nastupalo na brojnim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Turskoj. Cilj njihova osnivanja je očuvanje tradicije, izvornih pjesama i starih običaja Gornje Koprivne i njihova okruženja.

Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne kod Cazina osnovano je 2008. godine. Imaju nekoliko sekcija, dramska, izvorna grupa, koja izvodi stare izvorne pjesme i folklorna koja je posebna vrijednost Udruženja jer je čine većinom mladi naraštaji a koji su i najaktivniji.

Ovo Udruženje, tvrde oni koji prate njihov rad, među najaktivnijim je na ovim prostorima. Minulo vrijeme obilježila je stalna borba za očuvanje zavičajne te bosansko– hercegovačke tradicije čime uoči svakog mubarek mjeseca Ramazana organiziraju nekadašnja „Bosanskog sijela“ u vlastitoj organizaciji i izvedbi članica i članova Udruženja. Ovim je Udruženje „Koprivna“ potvrdilo kontinuitet i istrajnost u očuvanju zavičajne tradicije. Ovo Udruženje inače često nastupa na raznim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, pa i šire, i stoga treba biti aktuelno i uvijek spremno, a sve to da bi se očuvala tradicija običaja popraćeni izvornim pjesmama.

U pripremljenom programu za ovaj 14-ti rođendan bilo je svačega po malo, interpretacija nekadašnje udaje-ženidbe koju su nazvali „Svadba i stari običaji“, te starih narodnih izvornih pjesama i sevdalinki.

Ovakav vid druženja ima za cilj da se prisutni prisjete minulog, kažu ljepšeg, vremena kada je sve nekako izgledalo bolje, ljepše… kada je bilo više sloge i poštovanja kod svakog insana.

Svim ljubiteljima tradicije predlažemo u priloženim video zapisima pogledati ovu i ranije reportaže koje se odnose na aktivnosti Udruženja „Koprivna”. Esad ŠABANAGIĆ

 

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.