Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

Međunarodni dan kafe: Nekada je bila ćeif, a danas?

.

Godišnje, Bosanci i Hercegovci u prosjeku popiju oko 6.1 kg kafe po stanovniku. Mnoga poznanstva, prijateljstva, ali i ljubavi, rađaju se, upravo uz ovaj ukusni napitak. Iako je već od danas najavljeno njeno poskupljenje, to, definitivno, neće spriječiti Bosance i Hercegovce da i dalje uživaju u njenom ukusu i mirisu.

Nije ona samo napitak. Gorka, manje ili više slatka, sa ili bez mlijeka, kratka ili produžena razbuđuje nas, naoružava pozitivnom enegijom, priprema za svakodnevne dnevne izazove. Ljubitelji kafe ne mogu da zamisle dan bez nje, a često je povod za mnoga društvena okupljanja. A koliko je Bosanci i Hercegovci piju, pokazuje i rang lista država svijeta, gdje smo na 11. mjestu.

Vrsta kafe je mnogo, ali njeni najvjerniji ljubitelji ipak ostaju naklonjeni tradicionalnoj bosanskoj. Tradiciju najstarije kafe u Sarajevu, dugu čak 130 godina, održava Hajrudin Burek Banča sa svojim sinovima. Ističe kako nijedan mlin ne može dati tako neodoljiv miris kafe, kao ona koja se tuca u dibeku. Probale su je mnoge poznate mušterije koje su dolazile u posjetu, između ostalih, Ivo Andrić i poznati putopisac Zuko Džumhur.

“Dedo je počeo raditi prije 130 godina, pa punica rahmetli, pa moja žena, pa sinovi i ako Bog da, i unuci će, vjerovatno, ako ne budu učili škole, nastaviti ovako raditi”, kazao je Hajrudin Burek, vlasnik radnje “Dibek”.

Kafa – prilika za razgovor i druženje

Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su tuska kafa, espresso, kapućino. Kafopijama je šoljica ovog ukusnog napitka prilika za razgovor, druženje. Uz nju se podijele brige, ali se od srca i nasmije. A uz jedno, neobavezno ćejfanje, dogodila se i prosidba.

“Toliko je bilo neočekivano. Ni on sam nije znao kako da pristupi. Prvo je ušao ovdje kod šanka, rekao “djevojka mi je vani, pije kafu, pa ja bih nju da zaručim. Ako ti budeš mogao snimiti mojim telefonom, pa priđi kad budem kleknuo”. I meni je bilo neočekivano, ali je ispalo lijepo”, rekao nam je Muriz Bešić, konobar.

A Na Twitteru danas su bh. građani odlučili “obučiti” strance kako se pravi bosanska kafa. Uputstvo je objavljeno na engleskom jeziku.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.