Search
Monday 30 January 2023
  • :
  • :

U restoranu motela „Aladin“ Gornjoj Koprivni odigran šahovski blic turnir,,

U Gornjoj Koprivni je 23.12.2021.godine (četvrtak) u organizaciji i pod pokroviteljstvom firme „Euroinvest Muhić“ doo Cazin u restoranu motela „Aladin“ odigran Novogodišnji šahovski međunarodni blic turnir, na kojem je nastupilo 69 igrača iz BiH i susjednih država, od kojih su 18 sa titulama Fide (tri velemajstora, 7 internacionalnih majstora, 7 fide majstora i jedan CM-fide majstorski kandidat). Tehnički organizator je bio Šahovski klub „Cazin“ iz Cazine.

.

Turnir je igran uz primjenu propisanih preventivnih protivpandemijskih mjera.

Riječima dobrodošlice prisutnima su se obratili ispred domaćina direktora turnira gosp.Muhić Sulejman-Braco, Predsjednik šahovskog kluba gosp. Husnija Abdić, Predsjednik ŠSUSK-a, gosp. Karabegović Irfan i gosp. Bajraktarević Jusuf ispred Gradske uprave Cazin.

Turnir se održava treću godinu zaredom i već je ušao u kategoriju tradicionalnih turnira na prostoru BiH.

Vlasnici firme Muhić Sulejman-Braco i Muhić Elvis osiguravaju troškove organizacije i nagradnog fonda u iznosu od 2620,00 KM.

Turnir je igran po švičarskom sistemu od 11 kola uz kompjutersko parovanje, sa tempom igre 5 minuta uz dodatak 3 sekunde po potezu po igraču za cijelu partiju. Primjenjivana su Pravila šaha Fide za brzopotezni – blic šah.

Pobjednik turnira je zagrebački velemajstor Palac Mladen sa osvojenih 9,5 poena iz 11 partija. Palac je prvo mjesto osvojio sa poenom prednosti ispred IM Savanović Aleksandra koji je takodjer pokazao solidnu igru.

Treće, četvrto,peto i šesto mjesto sa istim brojem od 8 poena zauzeli su Savanović Maksim, velemajstor Milan Vukić i internacionalni majstori Borić Muhamed i Maksimović Bojan (redoslijed je odlučio dodatni buholc kriterij.

Dvanaestorici prvoplasiranih igrača dodijeljene su prigodne novčane nagrade, a trojica prvoplasiranih pehari i medalje u trajno vlasništvo.

 

Pored redovnih nagrada dodijeljene su i posebne nagrade. U kategoriji veterana 65 + nagrada osvojio je Pejić Tode sa 5,5 poena, u kategoriji invalidnih lica Glazar Domagoj i Hozdić Asmir sa 6 poena, u kategoriji kadeta do 16 godina Kekić Naid sa 5,5 i Kekić Ahmed sa 4 poena, a od žena je nastupila i osvojila nagradu WFM Maksimović Maša.

Najuspješniji igrači sa ocjenom od 0 – 1800 koji su osvojili novčane nagrade su bili Huremagić Edin i Gatarić Boris sa 6,5 ​​poena, Najuspješniji igrači rejting od 1801-2000 su bili Šabić Medin i Hebilović Mirsad sa osvojenih 6 poena i ocjena igrača1- od 2000. 2150 Juić Ranko sa 6 poena i Nadarević Hasib sa 5 poena.

Domaćini su odlično organizirali turnir te za sve sudionike osiguravadili ručak.

Turnir je sudio Husnija Abdić, državni sudac sa sudijama pomoćnicima Irfanom Karabegovićem državnim sucem i Tajić Zlatanom općinskim sucem,iz Bihaća.

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.