Search
Monday 24 January 2022
  • :
  • :

Oda radosti Krajini i Cazinu- gradu koji zaslužuje da nosi naziv “Grad Evrope”

Donosimo vam zanimljiv tekst, posebne vrste, pisanim za naš grad. Autor ovog teksta je Predrag Praštalo, koji se ponosi svojim Krajiškim genima i kulturom..

Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

“Moja “Oda radosti Krajini i Cazinu”

Jedan od najljepših, najfunkcionalniji i najuređenijih malih gradova u regiji bivše Jugoslavije, u usporedbi s ostalima u BiH, jedan od tri bisera radinosti, čistoće, kulture i emancipacije Bosne i Hercegovine.

Jedan od rijetkih gradova, koji zaslužuje pravo i iskreno da nosi naziv “Grad Evrope”, čak i ako država Bosna i Hercegovina, nikada ne postane članica EU, Cazin će biti rijetka “Evropska zona” u našim krajevima.

Puno POŠTOVANJE, i dalji napredak, PROSPERITET i razvoj

“MALOG, VELIKOG GRADA”

Ako sam ikada išta zamjerio svome jedinom ocu, mom partizanu, krajišniku i čestitom čovjeku, ako bih mu mogao nešto zamjeriti i kazati, to bi bilo samo ovo :

“Dragi i jedini oče moj, iz Krajine odlazi samo na privremeni rad, da se osigura egzistencija porodici, u Krajini se živi, ​​raduje, veseli, tuguje i umire, ali Krajina se nikada ne napušta”

Znaju to moji Krajišnici, ponekada divlji, prkosni, ponekada plahoviti, naprasni, ponekada preponosni i tvrdoglavi, ponekad podijeljeni politički, religijski, stranački, ali uvijek (uglavnom iu velikoj većini) čista srca i duše, humani i kulturni, vrijedni i radni, iskreni i čestitati ljude, sa kojima uvijek znaš na čemu si.

Ponosan na svoje krajiško porijeklo, na svoju obitelj, u kojoj nikada niti jedan Praštalo nije bio kriminalac, lopov ili prevarant.

Mene mnoge ne vole, a to je posebno izraženo u mojim rodnim Zavidovićima, ali niko pošten i čestita odgoja, ne može moga oca, mene ili moju porodicu nazvati lopovom, ili prevarantom, a za to je zaslužan krajiški gen i krajiška kultura života i odgoja. , na što sam posebno ponosan, i za šta sam spreman umrijeti.”

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.