Search
Thursday 11 August 2022
  • :
  • :

U Donjem Kamengradu okončana tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija „Musalla 2022“

DONJI KAMENGRAD/SANSKI MOST – Na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu kod Sanskoga Mosta klanjanjem džuma-namaza okončana je središnja svečanost tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije „Musalla 2022“. Džumu-namaz na Musalli je predvodio i hutbu održao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice. Manifestacija „Musalla“ spomen je na prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore 1463. godine donio sultan Mehmed Fatih.

Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha na ove prostore zavladao je mir Bosnom i Hercegovinom

Središnja svečanost i ovogodišnje „Musalle“ u Donjem Kamengradu otpočela je defileom barjaktara i članova tradicionalnog turskog vojnog orkestra „Mehter“ kroz Sanski Most do obližnjeg spomenika podignutog u čast turskim šehidima pred kojim su barjaktari s delegacijom Republike Turske učenjem fatihe odali počast poginulim pripadnicima Osmanske vojske. Tradicionalno je upriličen defile barjaktara iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, a potom upriličeno prigodno prisjećanje na sultana Mehmeda Fatiha koji je sa svojim vojnicima klanjanjem prve džume na Musalli u Donjem Kamengradu prije 559 godina donio Islam na ova prostore.

Oni su nama donijeli tada, između ostalog, Islam ali i mir, prosperitet i sigurnost za bosanskog čovjeka. Ovdje Sultan Mehmed Fatih zajedno sa svojim vojnicima nije ratovao protiv Bošnjaka, tadašnjih dobrih Bošnjana već protiv ugarskih okupatora koji su živjeli, odnosno, koji su djelovali na ovim prostorima. Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha na ove prostore zavladao je mir Bosnom i Hercegovinom i u sjećanje na njega i njegov dolazak, njegove vojnike i šehide, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most svake godine krajem mjeseca jula organizira svojevrsnu manifestaciju pod nazivom „Musalla“, na kojoj se putem različitih kulturnih, vjerskih i sportskih sadržaja prisjećamo tog vremena, prisjećamo dolaska islama na ove prostore ali i svega onoga pozitivnog što je Sultan Mehmed Fatih donio i ostavio nama evo nekih već šesto godina, kaže Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Najvažnije je da na putu uspjeha budemo zajedno, da budemo jedinstveni

Središnjoj svečanosti ovogodišnje manifestacije prisustvovali su brojni gosti, predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, među kojima i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin-Ova prigoda i obilježavanje ove Musalla svečanosti je prilika da se mi prisjetimo naše zajedničke historije koja nas je spojila i koja čini naše zajedništvo a ujedno potvrđuje i naše bratstvo i jedinstvo. Naša glavna poruka jeste naše jedinstvo, da smo zajedno okupljeni u iste svrhe sa istim ciljem i to nas čini jačim i najvažnije je da na putu uspjeha budemo zajedno, da budemo jedinstveni, kaže ambasador Babur GirginOve godine, nakon duže pauze i vojni orkestar „Mehter“ je učestvovao na svečanosti. „Mehter“ je jedan od najstarijih vojnih orkestara u svijetu. Ovom svečanošću podsjećamo na uspomenu na sultana Mehmeda Fatiha, dodao je turski ambasador. Uz Medžlis Islamske zajednice, organizaciju „Musalle“ podržali su Općina Sanski Most i Vlada Unsko-sanskog kantona. -Sanski Most postaje prepoznatljiv po Musalli, i na tome se radi već godinama. Nadamo se da će svaka sljedeća Musalla biti još sadržajnija i još interesantnija svima onima koji je posjete, kazao je Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

-Moja poruka danas i moj poziv svima, prije svega, je da se vraćajući kroz historiju jednostavno, ugledamo na naše velikane poput sultana Mehmeda Fatiha koji je potrošio svoj život za svoju državu, vjeru, narod i naciju. Tako i naš general Mehmed Alagić ovdje iz Sanskog Mosta, sve je dao za svoju državu, za svoj narod i svoju vjeru i da u njima tražimo uzor, da gradimo institucije i da, prije svega, jedni druge više poštujemo i uvažavamo, zbijamo naše safove, redove i da tako gradeći institucije ove zemlje gradimo ovu državu, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona. 

Džuma na Sultan Fatihovoj Musalli u Kamengradu je po svom samom ustanovljenju optimistična, vedra i snažna…

Obraćajući se prisutnim vjernicima, Ismail ef. Smajlović, reisov izaslanik  je kazao da je dužnost čuvati i učestvovati u sjećanju na važne događaje te se osvrtati na pretke koji su ostavili brojna dobra za sve ljude. -Džuma na Sultan Fatihovoj Musalli u Kamengradu je po svom samom ustanovljenju optimistična, vedra, snažna i ovdje bi ustvari mogli doći da napojimo svoju dušu, svoj um, svoje biće jednom kvalitetom pobjeđujuće snage kakva se ovdje doima kroz brojne sadržaje koji se organiziraju u okviru manifestacije „Musalla 2022.“ Ponosni smo na naš organ, Medžlis IZ-e Sanski Most, Muftijstvo bihaćko i ukupnu strukturu Islamske zajednice koja svake godine obogaćuje svojim sadržajima ovu manifestaciju. Naravno, džuma na Sultan Fatihovoj Musalli je poseban događaj i za mene čast i prilika da u ime reisu-l-uleme predvodim današnji džuma-namaz, kaže Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prije samog klanjanja džuma-namaza koja je i ove godine na Musalli okupila brojne vjernike već tradicionalno je proglašen najljepši bajrak i najljepše okićeni bajraktar. To je Šefko Baltić iz Džemata Vrhpolje a za najljepši izabran je barjak džemata Gornje Hrustovo – Kerani. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj, jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. stoljeća i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluotoka. Samir TULIĆ

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.