Search
Saturday 4 April 2020
  • :
  • :

U današnja vremena jako je rijetko vidjeti da neko još uvijek izrađuje – tkaje ćilime.

U današnja vremena jako je rijetko vidjeti da neko još uvijek izrađuje – tkaje ćilime. Neko će reći mah to nije više u modi!Fotografija Hasana Keranovica.

Naš saradnik portala macanovici.net Hasan Keranović bio je u posjeti kod jedne porodice u naselju Seferagići  općina Cazin   bio u posjeti kod ovih vrijednih insna, Semke Seferagića i njegove hanume Senije. Uz kahvu razgovorušu saznadoh njihov proces izrade i tkanja ćilima.

Vrijedna Senija kaže – još iz davne mladosti imala sam veliku želju da naučim da tkajem ćilime i bome evo upornost i znanje me je do ovog sve dovelo.Fotografija Hasana Keranovica.

Naravno tu mi je najveća podrška u ovom moj suprug Semko, koji ne samo da me podržava već u svemu i pomaže oko samog procesa i pripreme tkanja ćilima. Ima i onih koji zaista cijene moja umjetnička djela, pa i znaju često da kupe ove male ćilime, valjda ih svaka šara na ćilimu podsjeća na ona lijepa minula vremena – na kraju je kazala vrijedna Senija. Gospođa Senija ponosno kaže kako je članica Udruženja “Koprivna”, kao i njen suprug Semko

Fotografija Hasana Keranovica.Fotografija Hasana Keranovica.Fotografija Hasana Keranovica.Fotografija Hasana Keranovica.

ja  samo gledam i divim se njihovim umjetničkim djelima, koje njihove vješte ruke izrađuju. Pomislim samo koliko zaista treba truda, vremena i znoja da insan uloži kako bih uradio ovo umjetničko djelo. Zaista podržavam ovako vrijedne insane i čuvare tradicije i tih lijepih šarenih vezova koje oni s ljubavlju izrađuju.Fotografija Hasana Keranovica.

Hasan Keranović

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.