Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Svečano otvorena džamija “Safija” u zeničkom naselju Brist” foto

U zeničkom naselju Brist danas je u prisustvu više od 1.000 vjernika svečano otvorena džamija „Safija“, vakifa braće Džananović Salke i Jasenka. Džamiju je otvorila Safija Džananović, majka vakifa, po kojoj je džamija i dobila ime, a ključeve joj je uručio Husein efendija Smajić, zamjenik reisu-l-uleme IZ BiH.

Prije svečanog otvaranja, u haremu džamije održan je prigodan program, učenje Kur'ana, a prisutnim vjernicima obratili su se organizatori i domaćini. Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić rekao je da je Islamska zajednica BiH odlučna u gradnji i podizanju kako porušenih tako i novih džamija.

– Mi, Bošnjaci, dok smo živi na ovim prostorima ne smijemo zaboraviti toliko rušenje džamija i bogomolja i toliko ubijenih imama. Ponosni smo na ove ljude koji su od svog imetka izdvojili da naprave ovu džamiju koja će koristiti generacijama – rekao je Smajić i izrazio žaljenje što na ovaj skup nisu došli Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i Miralem Galijašević, premijer ZDK.

Muftija zenički Ejub ef. Dautović, tokom svog obraćanja, podsjetio je da je tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine u našoj zemlji porušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 40 tekija, 37 turbeta, 405 drugih vjerskih objekata i ubijeno 86 imama.

 

 

Autor: E. D. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.