Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Svečano otvoren novoizgrađeni Islamski centar u Bužimu(FOTO)

Prigodom otvaranja novoigrađenog Islamskog centra u Bužimu danas je završila sedma po redu Manifestacija „Dani vakufa u BIH“. Proteklih je sedam  dana u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu osvijetljena općedruštvena dimenzija i uloga vakufa.

(FOTO) Svečano otvoren novoizgrađeni Islamski centar u Bužimu

U gradnju ovog vakufskog objekta utrošeno je milion maraka koje su osigurali Direkcija vakufa BIH i vakifi iz Kuvajta.

Centar je izgrađen je u samom centru Bužima.

„Ako imamo kome zahvaliti, uz naše donatore, imamo običnom čovjeku Bužimljaninu koji ovaj projekt doživljavaju kao svoj“, kazao je u prigodnom obraćanju Senaid Zaimović, direktor Direkcije vakufa IZBIH.

„Želim istaći zasluge Vakufske direkcije koja nam otvara vrata kako za ovaj tako i za druge objekte“, kazao je dr.Bedr Rehis Ibrahim, iz rganizacija „En Nedžati“ iz Kuwajta.

Centar je i kruna 15 novosagrađenih džamija u 22 džemata. Ovim vakufskim objektom, te temeljitom rekonstrukcijom blizu stoljeća stare vakufske zgrade, vraća se duh, sjaj i originalnost gradskom središtu, a pomoglo se i lokalnoj zajednici.

„Stara zgrada je otvorena 1936. godine, a nova ima hiljadu kvadrata. Tu su poslovni prostori, edukativni centar“, kaže Eniz ef. Veladžić, predsjednik MIZ Bužim.

Gradnjom Centra stavlja se tačka na godinu najvećih investicija u Bužimu, ‘teških’ tri miliona maraka – gradnju vodovoda u Pivnicama, 110 kilovoltne stanice i sportske dvorane. Nastavit će se gradnja zaobilaznice, jer bukvalno svi žive u jednoj ulici, i gradskog jezgra sa šetalištem.

(Izvor: RTVUSK.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.