Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Bihać: Nova ribićka džamija ličit će na Ali-pašinu u Sarajevu

       

Džematlije bihaćkoga džemata Ribić – Orljani, predvođeni ovdašnjim imamom Mujom ef. Spahićem, konačno su poslije godina čekanja i pribavljanja neophodnih saglasnosti i dokumentacije početkom marta pristupili rušenju stare i dotrajale džamije, nakon čega će na njenim temeljima biti izgrađena nova i funkcionalna džamija

                                                                                              

 
Popucali zidovi  Ef. Spahić od 2000. godine zagovara ideju da staru i trošnu džamiju popucalih zidova, izgrađenu bez izolacije, tzv. suhih zidova, zamijene novom, funkcionalnijom i modernijom. 
 
– Čak smo morali napraviti i projekt rušenja džamije, kako će to teći. Munaru smo htjeli ostaviti jer je bila u dobrom stanju, ali se nije uklapala u novo arhitektonsko rješenje buduće džamije koja najviše liči na Ali-pašinu džamiju u Sarajevu – kaže ef. Spahić.Bihać: Nova ribićka džamija ličit će na Ali-pašinu u Sarajevu
 
 
Preduzeće „Behić Sanny Boy” staru je džamiju besplatno porušilo, a vrijednost obavljenih radova je oko 10.000 KM. 
 
– Čim smo otpočeli rušenje stare džamije, odmah su nam se javile džematlije koje žele uplatiti svoj dobrovoljni prilog. Kazali smo kako za izgradnju džamije ni od koga nećemo tražiti sredstva, a ko se god osjeća da može i želi dati novčani prilog može to učiniti. Paralelno će se graditi džamija i munara – navodi ef. Spahić.
 
Prva faza građevinskih radova s postavkom krova na objektu džamije koštat će 150.000 KM, bez munare, a svi građevinski radovi na izgradnji cjelokupnog objekta koštat će između 300.000 i 350.000 KM.
 
Efendija Spahić ističe da za prvu fazu izgradnje džamije imaju osigurana gotovo sva sredstva. 
 
Tok radova 
 
– Sad klanjamo u prostorijama Doma Mjesne zajednice, a izvođač nam je dao obećanje da ćemo učiniti sve da Kurban-bajram klanjamo u novoj džamiji koja bi bila pokrivena i u njoj ugrađena stolarija. Ukoliko sve bude išlo po planu, možda da je završimo čak i do Nove godine – zaključuje ef. Spahić.
 
Brojni donatori 
 
Munaru će svojim novcem izgraditi privrednik Edin Dedić i koštat će do 27.000 KM. Sakib Hadžić, predsjednik građevinskog odbora, obećao je vlastitim sredstvima izgraditi mihrab i mimberu, a pločice i ljepilo donirat će firma „Inter-keramika”. Ibrahim Hodžić i prijatelji su obećali donirati i ugraditi stolariju, Ekrem Alibabić i njegov sin sav materijal za centralno grijanje koje će besplatno ugraditi Sakib Remić. Fikret Remić će kupiti peć za centralno grijanje na pelet.  
 
Četiri kupole 
 
U suterenu džamije bit će mektepska učionica površine 28 kvadrata, zatim muška i ženska abdesthana, muški i ženski toalet, jedna prateća i prostorija za kotlovnicu.
 
– Nova džamija bit će malo izdignuta od ceste. Imat će prostrani molitveni prostor, makfil te krov s jednom velikom i tri male kupole. 

Bihać: Nova ribićka džamija ličit će na Ali-pašinu u Sarajevu
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.