Search
Thursday 25 February 2021
  • :
  • :

Stara bosanska kuća, simbol džemata Donja Koprivna

Stare bosanske kuće, građevine specifičnog arhitektonskog stila, koji se stoljećima formirao na ovim prostorima, danas se rijetko pronalaze u gradskim područjima, gdje su ih zamijenili moderni stambeni ili poslovni objekti. Ove nijeme svjedoke prošlosti i načina života predaka, moguće je susresti tek na obodima gradova ili u seoskim sredinama. Tužne i usamljene kao da žele ispričati neke zaboravljene priče o davnim vremenima, kada se unutar njihovih zidova odvijao bogat društveni život.Može biti slika sljedećeg: priroda i stablo
Stara Sejfulahova kuća, u naselju Donja Koprivna, samo je jedna u nizu bosanskih kuća u Cazinu, koje su, nažalost, prepuštene zubu vremena. Nalazi se u neposrednoj blizini džamije u Donjoj Koprivni i decenijama je bila simbol i domaćin učitelja i imama istoimenog džemata.
Među prvim imamima ovog džemata bio je Bajram ef. Abazović, koji je živio u ovoj kući sa svojom hanumom Hafezom Abazović (rođenom Adiagić).
Stare priče govore da je uslov za udaju Hafeze bio da joj efendija napravi najljepšu kuću i zaista, tih godina, pred Drugi svjetski rat, efendija je sa džematlijama napravio jednu od najljepših kuća u naselju, a i šire. Tako je Hafeza postala efendijina hanuma i živjeli su u ovom džematu sa svojom djecom, a nakon smrti, oboje su pokopani u haremu stare, i sada nove džamije.
autor
Hasan Keranovic
izvor
macanovici.net

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.