Search
Thursday 25 February 2021
  • :
  • :

Kuća Ibre Alagića – nacionalni spomenik u centru Cazina

Kuća Ibre Alagića nalazi u samom centru grada Cazina. Kuća je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik na sjednici održanoj od 26. do 28. marta 2012. godine u Sarajevu.
Slikovni rezultat za Kuća Ibre Alagića
Porodična kuća porodice Alagić pripada tipu bosanske spratne kuće sa prepustom.
Tačna godina izgradnje Alagića kuće nije utvrđena, mada se prema načinu zidanja, vrsti i kvaliteti vezivnog sredstva, odnosno ostaloga upotrijebljenog građevinskoga materijala, kao i načinu obrade pojedinih konstruktivnih elemenata, pretpostavlja da bi mogla datirati iz prve polovine 19. vijeka.
Predstavlja značajan reper strukture i slike podgrađa Starog grada u Cazinu i bila je zaštićena kao kulturno-istorijski spomenik.Može biti slika sljedećeg: Hasan Keranovic, stajati i priroda
Prema tipologiji Muhameda Kadića kuća Alagića, pripada tipu katne kuće sa prepustom. Ovaj tip stambenog objekta rasprostranjen je na teritoriji od Cazina, Bosanskog Petrovca, Kulen Vakufa, Bihaća, Ključa, Banjaluke, Tešnja, Jajca, Livna, Travnika pa sve do Sarajeva, ali se njegov karakter, ovisno o području u kome je sagrađen mijenja.
U područjima Bosanske Krajine to je tipična odbrambena kuća, dok npr. u Sarajevu ili nekim drugim krajevima u centralnim i istočnim dijelovima Bosne i Hercegovine to su nešto komforniji objekti, bez izrazito naglašene odbrambene funkcije.
Kuća Ibre Alagića nalazi se u Cazinu stara je par stoljeća i na listi je nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
autor
Hasan Keranovic
macanovici.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.