Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

SRETNO SINE ….Hajde sine, vakat je! Mama ti je smotala haljinku i stavila u torbu, sve sam spakovala!

 

Hajde sine, vakat je! Mama ti je smotala haljinku i stavila u torbu, sve sam spakovala! Ima još kod kola nješto, pa ću ubacit kad kreneš!
– Ma što si mama spremala, ima tam za kupit svašta!
– Evala ‘vakog nejma, sve ti je ono tam, Alahsalamet, ko’ da je od plastike napravljeno. Naizgled lijepo, a kad zagrizeš, Bože sačuvaj…De, de stavi i ovu bundavu negd'i u kraj.
– Nemoj mama to, ne treba nam toga.
– Kako bolan netreba? Pa od ovog’ će hanuma napravit pitu. Vidi samo kako je mehka! Deder i ove paprike uguraj tamo iza torbe, Vidi samo kako su fajne, taze, ojtra sam hin ubrala.
– Ma mogu me mama na granici zafrkavat!!!
– Ih, hajd Bogati, reci da nejma puno, sam malo u dnu najlonke!!
– Hajd dobro mama!
– Sine, jesil stavio onaj burek???
– Nisam!


– Što bolan nebio? Benli si zaboravio!!! Sać'e mama njeg’ donijet. Evo vidi, još je vruć! Ojtra iza Sabaha sam ga razvila, rek'o da je frišak! Metni ga tamo uz kraj sjedala, pa da ti je pri ruci ako ogladniš.. Na put se dijete neide brez kruha i vode. Mogu đe kola stat, nedajbože, a kupit nejmaš đe. Neka, sine, neka, ako ogladniš, pojedi! Ima i hurmašica u onom džepu s strane, stavila sam ti, pa da pojedeš. Ne brini, metnula sam ja u onu kutijicu s'poklopcom, neće izteć, a sir i kajmak ti je onoj kutiji od Marga, zamotala sam u kesu.
Ev’ i flaša, oprana je, pa sebi natoči vode, e'ndol, na studencu, i dobro zašarafi, da ti nepljuska po kolima.
– Dobro mama!!!
– Eto sine, hajd’ nek’ ti sa srećom, i poistiha, ne blentavi po cesti, viđaš, da svakak'ije šejtana ima. Vozi nak'o krajem, da te kak'a hantala ne udari. Nemoj plaho ni kraju, mor'eš sletit s'ceste. Nego nako vozi, znaš… Posellami naše komšije tam, reci, da smo dobro. Javi se sine kad stigneš!!
– Javit ću se mama!! Mi će mo Akobogda stić po kasno!
– Neka, neka, sine, poistiha se daleko stigne. U koja god doba stignetš, ti se majci javi, da znam, da ste s'hajrom stigli. Bar mami odzvoni, ja ću čekat, i onako nem'erem spavat posvunoć… Kad ćeš ijopet doć???
– Neznam, javit ću ti? Možda sad za Bajram Akobogda!
– Allahimanet!
– Allahimanet sine, i čuvaj se, ne otvaraj taj džam plaho, mor'e te promaha ubit…

 

Autor: MZM,

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.