Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

KCUS u Sarajevu uskraćuje pravo na liječenje Cazinjaninu Azuru Terziću

Azur Terzić iz Cazina, mladi košarkaš KK Igman Burch kojem je 2. oktobra prošle godine slomljena kičma ispred diskoteke u Cazinu, a o čemu je istragu preuzeo FUP, od 10. januara je na robotskoj neurorehabilitaciji u poliklinici „Glavinić“ u Zagrebu.

Mladić je bio podvrgnut teškoj operaciji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a sada, zajedno sa svojom porodicom, vodi bitku za oporavak. No, u toj bitki sada se suočavaju s novim problemom. Liječenje u inozemstvu je dugotrajno i zahtijeva mnogo finansijskih sredstava, zbog čega se mladićev otac Saud Terzić, na preporuku Zdravstvenog zavoda USK, obratio Federalnom fondu solidarnosti u Sarajevu, koji sufinansira liječenje pacijenata u slučajevima kada se ono ne može obaviti u FBiH.

– U Federalnom fondu rade izuzetno ljubazni ljudi, čija me želja da nam pomognu bukvalno fascinirala. Od njih smo dobili informaciju kako, da bismo participirali za pomoć, neophodno je da dobijemo konzilijsko mišljenje ili preporuku od ustanove u kojoj je liječen, a to je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Naš problem je u tome što mi do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor, nakon tri uredno protokolisana zahtjeva upućena KUCS-u – kaže Saud Terzić.

Dodaje da nikakav odgovor nije dobio ni Federalni fond solidarnosti.

– Od polovine januara do danas nismo dobili ni pozitivan ni negativan odgovor. Ovim činom KCUS nam je uskratio pravo da sredstvima Fonda solidarnosti participiramo u sufinansiranju troškova liječenja moga sina koji nisu beznačajni. Momak je osiguran, a u KCUS-u nam ne daju da pokušamo napraviti korak naprijed u liječenju jednog mladog života. Nevjerovatno – napominje Azurov otac.

Naglašava da su on i njegovi prijatelji u više navrata kontaktirali klinike za ortopediju, fizijatriju i PR-a direktorice Sebije Izetbegović, te da im je govoreno da se strpe i da će odgovor biti sljedeće sedmice.

– Nikad nisu rekli ne može, nego su samo odugovlačili. Kažu da sačekamo, ali mi više ne možemo čekati jer je dijete u drugoj fazi liječenja, troškovi su se već nagomilali i imamo problem kod finansiranja. Imamo veliki krug prijatelja, veliku moralnu podršku i svi nam nude i finansijsku pomoć, ali se za to ne možemo odlučiti dok ne dobijemo bili kakav odgovor, pa bio on i negativan, pa da iznađemo neke druge načine za liječenje mog sina do kraja, a koje će u svakom slučaju biti neupitno – navodi Terzić.

Azur je još u Zagrebu i, kako navodi njegov otac Saud, primijeti se vidan napredak.

– Svakodnevni Azurov tretman traje otprilike pet do šest intenzivnih sati rada, samo je nedjelja slobodna. U fizijatriji je najbitnije da se prvih godina radi maksimalno, bez odustajanja. Znači, stalna borba, mi nećemo da odustajemo. S Azurom su sestra, kao skrbnik, i moj zet, dajemo sve od sebe da Azur stane na svoje noge – kaže Saud Terzić za Avaz.

izvor,Avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.