Search
Wednesday 6 December 2023
  • :
  • :

SREBRENICA SVIJETOM HODI 2021

Projekt “Srebrenica svijetom hodi” započeo je u Rijeci 2011. godine u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke. Organizator je ovim projektom odao počast nevinim žrtvama te poslao jasnu poruku da želimo graditi svijet u kojem srebrenički genocid neće više biti moguć.Opis nije dostupan.

Srebrenica je zbog planetarnog razmjera nesreće i svega zločinačkog i sramnog što ju je pratilo, postala i ostat će simbol i ime za nebrojena stratišta širom Bosne i Hercegovine, brojna mjesta stradanja nevinih ljudi, žena i djece, žrtava bezumlja i mržnje. Srebrenica je taj simbol ili metafora, jer nigdje se na tako jasan način nije suočila nevinost sa zločinom i nigdje se na tako jasan način nije očitovala ona čudna i sramna ravnodušnost i licemjerstvo moćnih koji su mogli spriječiti katastrofu, ali su uvijek ponovo nalazili razloga da to ne učine.Opis nije dostupan.

Mimohod građana glavnim ulicama i trgovima grada Rijeke kreće s Mosta hrvatskih branitelja te završava na Gatu Karoline Riječke gdje se, nakon učenja molitve za Srebrenicu – Potočarske dove, polažu u more bijele ruže – onoliko bijelih ruža koliko je godina od genocida u Srebrenici prošlo. Bijele majice s natpisom “Srebrenica – da se nikad ne zaboravi“ simboliziraju bijele nišane dok bijele ruže simboliziraju nadu i rađanje novog života u Srebrenici.Opis nije dostupan.

2015. godine na 20. obljetnicu genocida u Srebrenici, organizaciji projekta pridružuje se Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije kako bi zajednički postigli rast i razvoj projekta u Republici Hrvatskoj i šire. Iste, 2015. godine ovaj projekt nadilazi lokalne razmjere te se u suradnji s mnogim bošnjačkim ali i drugim asocijacijama organizira u desetak gradova Republike Hrvatske (Rijeka, Zagreb, Zadar, Pula, Buzet, Osijek, Slavonski Brod, Vukovar, Sisak, Labin, Dubrovnik) te izvan granica Republike Hrvatske ( Njemačka, Švicarska, Švedska, Francuska, Srbija i dr.) čime je potvrđeno da su građani RH ali i šire, senzibilizirani za žrtve genocida u Srebrenici što se vidi iz spremnosti da se građani, institucije i mediji uključe u akcije i manifestacije solidarnosti odavanja počasti srebreničkim žrtvama.Opis nije dostupan.

U međuvremenu, oko ovog projekta su se i službeno okupile sve bošnjačke asocijacije s područja Primorsko-goranske županije te su zajedno uspostavile jaču suradnju u smislu akcijskog djelovanja, te međusobnu potporu u djelovanju unutar sustava RH. Od 2018. godine, sastavni dio ovog projekta postala je i izložba fotografija na riječkom Korzu pod nazivom „Srebrenica-memento“ kojom se, osim samog obilježavanja 11. jula, nastoji postizati educiranje građana grada Rijeke ali i brojnih turista iz cijelog svijeta o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.Opis nije dostupan.

Posebnost ove izložbe svakako leži u njenoj lokaciji, na otvorenom, ispred zgrade Poglavarstva Grada Rijeke, na najfrekventnijem dijelu glavne pješačke zone grada što omogućuje veliki doseg i posjećenost izložbe. Upravo zbog moći da se izložbom dopre do velikog broja ljudi, kroz fotografije i opisne tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku koji govore o kronologiji događaja stradanja Bošnjaka u Srebrenici, ovaj dio projekta smatramo posebno važnim u ostvarivanju jednog od krajnjih ciljeva kojeg projekt nosi kao svoj unutarnji potencijal – razvoj antiratne kulture, kulture mira i nenasilja, čiji je slogan: Da se ne zaboravi i da se ne ponovi!Opis nije dostupan.

Ovaj projekt jedan je od stupova obrane koji nastoji osigurati da se istina o Srebrenici ne zaboravi i ne iskrivi kako to godinama pokušavaju „mračne sile“ i počinitelji genocida, te kako bi Srebrenica svjedočila iz Europe o svim skorašnjim stratištima širom svijeta. Iz tih razloga smo ovu našu manifestaciju, mimohod sjećanja, nazvali „Srebrenica svijetom hodi“ – da hodi, da svjedoči, i da opominje! Edvina Čehajić, struč.spec.ing.sec. Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i PGŽ U sklopu obilježavanja dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Koordinacija bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije organiziranu u gradskoj vijećnici Rijeka i promociju knjige “Radi Tebe” autora Jusufa Bajrektarevća. Bajrektarevć je prethodno izdao knjigu “Interesi koji nas vežu” koja je približila našoj dijaspori matičnu domovinu ali nudila je i mnoge pravne okvire kako ustrojiti i implemetirati rad institucija u domovini da rade za dobrobit svojih građana. Knjiga “Radi Tebe” se sastoji od 33 priče dobrovoljaca koji su napustili sve blagodati lagodnog života u zemljama Zapadne Europe i došli braniti svoju domovinu.Opis nije dostupan.

Mnogo je raznih priča dolazilo do naših “Ljutih krajišnika” koji su odlučili da ulože svoju imovinu, ušteđevinu i organizirano dođu da brane Bosnu od agresora, neki od njih su i svoje živote ugradili u temelje nezavisne države Bosne i Hercegovine. Dakle radi se o kazivanjima boraca sedme i prve krajiške brigade.

izvor

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.