Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Šokantno otkriće: Otac teroriste iz Manchestera osnivač je Al-Qa’ide i ISIL-a

Šokantno otkriće: Otac teroriste iz Manchestera osnivač je Al-Qa’ide i ISIL-a

Svaki dan dobivamo nove detalje i informacije o teroristi, Salmanu Abediu koji je počinio pokolj u Manchesteru.

Zvuči nevjerovatno da se propusti u takvoj situaciji mogu desiti s obzirom da je napadač već od radnije bio poznat policiji i sigurnosnim službama kao i članovi njegove porodice koji su bili umiješani u proces skidanja sa vlasti Gaddafia.

To smo navikli slušati samo kod nas i u regionu, ali eto moguće je i u Evropi i na tom nivou organizacije.

U isto vrijeme dok britanska obavještajna služba MI6 još istražuje fakultet Salford i ispituje okolnosti pod kojima je odjel za poslovnu administraciju 2015. izdao kredit od 7000 britanskih funti Salmanu Abediu, osobi koja je bila pod pratnjom policije zbog sumnje u povezanost s terorističkom organizacijom Islamske države, kako tvrde libijske obavještajne službe, otac Salmana Abediaa, Ramadan, bio je član pokreta Salafi džihadi, najekstremnijeg dijela vehabijsko-selefijskoh pokreta, od kojeg su nastale terorističke organizacije Al-Qa’ida i Islamska država.

Pokret Salafi džihadi odigrao je glavnu ulogu u rušenju libijskog diktatora Muamera Gaddafia, nakon čega se proširio po cijelom teritoriju Libije.

Kako tvrdi bivši agent libijske obavještajne službe Abdel Basit Haroun, koji lično poznaje Ramadana, kojem je ratno ima Abu Ismail, on je bio član Al-Qa’ide u Libiji devedesetih godina prošlog stoljeća. Salmanovi roditelji u Libiju su se vratili 2011., nakon pada Gaddafia, i oduvijek su bili predmet libijskih službi zbog veza s džihadistima i islamskim radikalima.

Isto tako, grupa Gadafijevih disidenata, koji su bili članovi ilegalne grupe LIFG, Libyan Islamic Fightin Group, živjeli su vrlo blizu Abedia u južnom Manchesteru. Poznato je kako je među njima bio i Abd al-Baset Azzouz, koji je bio prijatelj Salmanovog oca, a napustio je Veliku Britaniju kako bi vodio terorističku mrežu u Libiji koju je lično kontrolirao Ayman al-Zawahiri, nasljednik Osame bin Ladena. Taj 48-godišnji stručnjak u izradi bombi, pravi profesionalac, bio je optužen za vođenje Al-Qa’idine mreže u južnoj Libiji koja je imala oko 500 džihadista.

S druge strane, Salmanov otac, Ramadan Abedi, koji se nalazi u Libiji te je ispitan o cijelom slučaju, negira optužbe koje njegovoj porodici stavljaju na teret tvrdeći da oni “nisu ljudi koji se raznose među nevinima” te da “ne vjeruju u ubijanje nedužnih”. Međutim, njegove riječi demantira Mohammed Saeed El-Saeiti, imam džamije u koju je obitelj Abedi zalazila, okarakteriziravši Salmana Abedia kao opasnog ekstremista, piše večernji.hr.

– Salman mi je pokazao lice mržnje kada sam govorio o ISIL-u. Često je to činio i shvatao sam da me ta osoba ne voli. Nije me to iznenadilo – rekao je imam.

U međuvremenu, britanska policija objavila je nove snimke sigurnosnih kamera na kojima je bombaš samoubica, Salman Abedi, koji je u Manchesteru usmrtio 22 ljudi nakon koncerta američke pjevačice Ariane Grande.

Abedi je snimljen u noći napada, a na objavljenim fotografijama nosi crnu kapu, crni prsluk i naočale. Britanska policija još traži osobe povezane s terorističkim napadom s obzirom na to da je velika vjerovatnoća da su još na slobodi neki od članova manchesterske mreže iako je dosad uhapšeno već 11 osoba. 

 

 

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.